Две момчета се изгубиха на Витоша, помогнаха им планински спасители
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2024 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две момчета се изгубиха на Витоша, помогнаха им планински спасители

/КРОСС/ Две спасителни акции проведоха планински спасители през изминалото денонощие. При едната е оказана помощ на две 16-годишни момчета във Витоша, които са били с неподходящи дрехи за сезона и за планината. Момчетата са тръгнали в посока връх Алеко и са изгубили пътеката. Стигнали са до момент, в който не могат да продължат, и са се обадили на телефон 112. Планинските спасители в база „Алеко" са ги открили бързо по координатите, които момчетата са дали.

При друга акция е помогнато на турист в района на връх Мальовица, при Еленино езеро в Рила. Туристът е бил с травма на коляното. Планински спасители са му помогнали да слезе до хижа „Мальовица".

Днес условията за туризъм в планините са лоши. Времето във високите части е мъгливо и ветровито. Температурата е около 0 градуса. На места прехвърча мокър сняг.

Лифтовите съоръжения в планинските курорти работят и пистите са обработени.

Планинските спасители препоръчват туристите да са подготвени за зимни условия въпреки по-високите температури. Да не подценяват зимните условия и да бъдат с подходяща екипировка.

Над планините днес ще е облачно с валежи от дъжд, над 1600 м - от сняг, според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На места в Източните Родопи, Странджа и Сакар ще има значителни количества. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 м ще е около 4°, на 2000 м - около 0°.