Ирен Дикова спечели златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани
Секция: СПОРТ
05 Март 2024 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирен Дикова спечели златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани Тя е единствената българка, която участва на форума

/КРОСС/ Ирен Дикова спечели златен медал в гигантския слалом на 12-те Световни зимни игри за трансплантирани, живи донори и техните семейства в Бормио, Италия. Тя е единствената българка, която участва на този вдъхновяващ форум. Преди 7 години Ирен преживя белодробна трансплантация, съобщава Gong.bg.

"Дойдох! Видях! Победих! България на подиума! Мисията изпълнена! Благодаря на всички за подкрепата!", написа Ирен в социалните мрежи.

Ирен Дикова - Димитров е първата българка, която взе участие на световнo първенство за зимни спортове с трансплантирани бели дробове. Качва се за първи път на ските на три години и макар да не си спомня тези първи моменти, нейните родителите са ги запазили в снимки. На 13 години тя вече се състезава.

На 19 години е диагностицирана с муковисцидоза - прогресивно генетично заболяване. Ирен обаче не спира да живее като нормален млад човек. Когато е на 25 заболяването прогресира и се налага да направи избор - фатален край или това да влезе в листа за чакащи трансплантация. През 2017 г. е оперирана в университетска болница във Виена.

Източник:Gong.bg.