Израел: Разрушихме най-големия тунел на "Хамас", откриван някога в Ивицата Газа
Секция: СВЯТ
05 Март 2024 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел: Разрушихме най-големия тунел на "Хамас", откриван някога в Ивицата Газа През съоръжението можело да мине автомобил, посочват от израелската армия

/КРОСС/ Израелската армия съобщи, че е разрушила най-големия тунел на "Хамас", откриван някога в Ивицата Газа. Съоръжението, което има няколко разклонения и е било открито в северната част на крайбрежния анклав в средата на декември, беше проучено и разрушено през последните седмици, обявиха днес израелските военни.

Армията публикува видео, което показва взривени части от тунела, а също и войници, които запечатват други участъци с бетон. Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че тунелът е бил с достатъчно широк, за да може през него да премине автомобил. Цялата разкрита и разрушена подземна мрежа е с обща дължина от над 4 км и е прокопана на дълбочина от 50 м. Системата от тунели се намира на 400 м от граничния пункт "Ерец" между Израел и Газа, но не навлиза на израелска територия, уточни ЦАХАЛ.

Според израелските военни основен принос за изграждане на мрежата има Мохамед ас Синуар, брат на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия ас Синуар. Израелски медии съобщиха, че през тунела се стига до "Джабалия", бежански квартал в Северна Газа, смятан за бастион на "Хамас".

Източник: БТА