Сериалът „Вина“ и специалното студио „Мечтата България“ на БНТ – сред най-гледаните програми на Трети март
Секция: Шоубизнес
05 Март 2024 19:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериалът „Вина“ и специалното студио „Мечтата България“ на БНТ – сред най-гледаните програми на Трети март

/КРОСС/ Излъчването на девети епизод от втори сезон на сериала на БНТ - „Вина" - е гледано от 404 000 зрители в неделната вечер на 3 март. Това го поставя на първо място сред излъчените сериали в телевизионния ефир с аудиторен дял от 17,3% (целева група възраст 4+). Високообразованата телевизионна аудитория също предпочете сериала на БНТ пред излъчваното подобно програмно съдържание от останалите телевизии, като 21,6% от зрителите с висше образование избраха да гледат БНТ 1 навръх националния празник на България Трети март.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, като сериалът „Вина" е част от филмопроизводството на обществената телевизия.

Епизодите от „Вина 2" се излъчват всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1, с повторение в събота от 16:00 ч. по БНТ 1. Повторението на девети епизод е в събота, 9 март, от 16:00 ч. по БНТ 1. Броени седмици преди финалa на втория сезон на хитовия сериал на БНТ, в два специални епизода в епоха - на 3 март и на 10 март - „Вина" пренася зрителите назад във времето, за да разкаже началото на „Маркова изба" през вълнуващата история на Марко Велчев и жена му Катина - прадядото и прабабата на Филип. Действието се развива между 1922 и 1941 година, като за да пресъздаде автентичната атмосфера на миналото, творческият екип на „Вина" избира Кордопуловата къща в Мелник - най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров.

Ролите в епоха се изпълняват от актьорите Александър Хаджиангелов, Изабела Иванова Ева Данаилова, Велислав Павлов, Петър Дочев, Фани Коларова, Каталин Старейшинска. Сериалът „Вина" е с режисьор Виктор Божинов, сценаристи са Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. Креативни продуценти на втори сезон са Виктор Божинов и Ваня Николова. Режисьор по монтажа е Нина Алтъпармакова, композитор е Петър Дундаков, оператори са Калоян Божилов и Георги Гвоздев. Художник-сценограф на съвременните епизоди е Самуил Ганев, а на епизодите в епоха - Росица Бакева. Художник по костюмите е Мина Кайе. Изпълнителен продуцент на „Вина" е Надежда Цветкова.

Специалното студио на БНТ - „Мечтата България" - също е сред най-гледаните програми на Трети март - излъчването му е гледано средно от 307 000 зрители в неделната сутрин с аудиторен дял от 21,8% (целева група възраст 4+).