Министър Гвоздейков: Инвестициите в хората са основен компонент на всеки успешен бизнес модел
Секция: ИКОНОМИКА
06 Март 2024 06:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Гвоздейков: Инвестициите в хората са основен компонент на всеки успешен бизнес модел

/КРОСС/ Инвестициите в хората и развитието на човешкия капитал са основният компонент, който движи всеки един успешен бизнес модел. Това съобщи снощи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на официалната церемония „Инвеститор на годината 2023".

Министър Гвоздейков връчи наградата в категория „Инвестиция в човешки капитал" на „Технически компоненти България" ЕООД. Компанията е създадена в гр. Видин и работи в областта на електрониката, произвеждайки компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация.

„Вашата компания заслужава признание и заради факта, че осигурява работа на висококвалифицирани кадри именно в Северозападна България и дава тласък на икономическото развитие на този регион", коментира Георги Гвоздейков. Той подчерта, че тази инвестиция ще отвори поетапно 500 нови работни места в рамките на 3 години. По думите му сектор "Електроника" генерира 11% от износа и 5,7% от БВП на страната.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков връчи наградата в категория „Успешен стартъп" на „Келвин Хелт" АД. Компанията е създала софтуер, чрез който ще могат да се разпознават изображения от термокамера и благодарение на него всеки ще анализира здравословното си състояние. "Това, което сте направили е забележително и доказателство за това е, че сте потърсени от голяма фармацевтична компания и голям финансов инвеститор", обясни зам.-министър Недялков.

Българската агенция за инвестиции организира за 18-а година наградите „Инвеститор на годината". По време на церемонията се отличават най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2023 година. В събитието участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министри, заместник-министри, представители на дипломатическия корпус, депутати и др.