Нивото на ултрафини прахови частици в София е 3 пъти над изключително замърсеното
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Март 2024 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нивото на ултрафини прахови частици в София е 3 пъти над изключително замърсеното Това води до дихателни проблеми, твърди експертът Ивайло Попов, член на „За Земята”

/КРОСС/ Нивото на ултрафини прахови частици в София е три пъти над изключително замърсеното. Това твърди експертът Ивайло Попов, член на „За Земята".

„Между 2000 и 10 000 се счита за замърсено, над 10 000 е изключително замърсено. Тази сутрин уредът ни показва 25-26 000 частици на кубичен метър", поясни в ефира на „Здравей, България" Попов. По думите му това води до сериозни дихателни проблеми, особено при децата. Друга уязвима група са спортуващите навън, тъй като дишат учестено и поемат по-големи замърсители, предупреди експертът.

„Ултрафините частици почти не се мерят у нас. Към тях има повече изследователски интерес. Държавата следи нивото на азотен оксид, но, за съжаление, мониторинговата система в София не отговаря на изискванията. Станциите трябва да бъдат на най-замърсените места в близост до улиците, а тези в столицата се намират на 10 метра от централни улици", поясни специалистът.