Корабът „Дракон“ се скачи с Международната космическа станция
Секция: Наука
06 Март 2024 19:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корабът „Дракон“ се скачи с Международната космическа станция

/КРОСС/ Космическият кораб "Дракон" на американската компания "Спейс Екс", който превозва новия екипаж, се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщи сайтът на НАСА. Скачването беше осъществено в автоматичен режим.

Капсулата, наречена "Индевър", вече е използвана за четири предишни пилотирани мисии от "Спейс Екс".

Новият екипаж включва американските астронавти Майкъл Барат, Матю Доминик и Джанет Епс и руския космонавт Александър Гребьонкин.
Барат и преди е работил на МКС. За останалите трима това е първа мисия на орбиталната станция.
Гребьонкин е четвъртият руски космонавт след Андрей Федяев, Константин Борисов и Анна Кикина, който пътува до МКС с космическия кораб

"Дракон" в рамките на програмата за кръстосани полети между Руската федерация и САЩ.

НАСА и руската космическа агенция Роскосмос имат програма за обмен на астронавти, като всяка от тях се редува да изпраща член на екипажа с другата страна. Тази програма продължи въпреки войната в Украйна, а МКС е една от малкото области на сътрудничество между Вашингтон и Москва.

Понастоящем на Международната космическа станция работят космонавтите на Роскосмос Константин Борисов, Олег Кононенко и Николай Чуб, астронавтите на НАСА Джазмин Могбели и Лоръл О'Хара, астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Андреас Могенсен от Дания и астронавтът на японската космическа агенция ДЖАКСА Сатоши Фурукава.