Световен ден на лимфедема - 6-ти март
Секция: Здраве
06 Март 2024 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на лимфедема - 6-ти март Разпространението на лимфедем у нас се подценява, а в световен мащаб се говори за скрита пандемия. Близо 200 хил. души в България са в безизходица поради липса на специалисти и адекватна грижа.

/КРОСС/ По повод световния ден на лимфедема- 6-ти март, от българската пациентска асоциация „Лимфедем" обявяват национална кампания „Търсим се!"

Целта на кампанията е да открие и обедини страдащите от това заболяване, за да се борят заедно за по-качествен живот, както и да настояват пред здравните власти да признаят социалната му значимост.

Лимфедемът е хроничен оток, поради задържане на лимфна течност в тъканите. Той прогресира и е нелечим. Управлението и контролът над него е труден, продължителен и скъп процес. Оставен без адекватна грижа, лимфедемът може да се превърне в живото застрашаващо състояние. Страдащите от лимфедем го придобиват в следствие на вродено заболяване, лечение на онкологично заболяване и физически травми. Пациентите са с различна възраст и пол, децата също не са пощадени.

Докато в световен мащаб все повече се обръща внимание на тази огромна пациентска група, в България тя е невидима. Хората с лимфедем често остават недиагностицирани, поради липса на обучени специалисти и специализирани центрове, няма клинични пътеки, не се поемат и разходите за специални облекла. С прогресиране на заболяването, пациентите са изложени на риск от инвалидизация и социална изолация.

БА „Лимфедем" е създадена през 2019 г като отговор на спешната нужда на пациентите с лимфедем от промяна. Освен дейността си на местно ниво тя е активен член на Международната рамка по лимфедем (ILF), която обединява усилията на водещите специалисти в света на лимфологията с цел подобряване качеството на живот на пациентите. Член е и на групата за на Европейските пациентски асоциации по лимфедем.

Мисията на асоциацията е да осигури подкрепа и информация за пациентите и техните семейства, както и да защитава техните права пред българските власти.

Ако имате лимфедем, или близък с лимфедем можете да подкрепите каузата и да станете член чрез уебсайта https://lymphoedema-bg.org или затворената пациентска ФБ група БА Лимфедем https://www.facebook.com/groups/425458138089448 .