Борислав Гуцанов, БСП: Когато и да отидем на предсрочни избори, ще е късно
Секция: ПОЛИТИКА
07 Март 2024 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов, БСП: Когато и да отидем на предсрочни избори, ще е късно

/КРОСС/ „Когато и да отидем на предсрочно избори с тази срамна сглобка, винаги ще е късно. Това е най-нормалното и естественото, което може да се случи, след всичките тежки думи, които се разменят ГЕРБ и ПП-ДБ." Това заяви народният представител от „БСП за България" Борислав Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

„Това, което се случва в последния месец, не са преговори, а пазарлъци. Регулаторите да бъдат разделени 50 на 50 - какво е това чудо? И да бъдат с надпартийни хора - кое е надпартийното на Гюров и Чорбанов, които станаха зам.-управители на БНБ? Десислава Атанасова не водеше ли парламентарната група на ГЕРБ преди да стане конституционен съдия? А заместник-председателят на ДАНС не беше ли народен представител от „Продължаваме промяната"? Много е грозно това, което те правят", посочи той.

По неговите думи двете ключови думи, с които може да се характеризира това управление е некомпетентност и алчност.

„Всичко помнят записа, който изтече от заседание на „Продължаваме промяната". Не правят ли дума по дума това, което се коментира в него - че изпират Борисов, как да превземат службите, как МВР трябва да е тяхно, за да спечелят местния вот, за слугинажа към чужди посолства", припомни Гуцанов.

Социалистът обърна внимание, че в коалиционното споразумение на ГЕРБ не се говори за политики, а само за разпределение на регулатори и министерски кресла.

„И това нагло поведение става пред очите на целия български народ. Надявам се хората да излязат на улицата и да ги изметат", коментира Борислав Гуцанов.

Народният представител говори и за парламентарната комисия „Боташ", инициирана от социалистите.

„Точно преди година питахме в парламента за договора, сключен от служебния кабинет, за 13 години с турската компания „Боташ". Този договор ни задължава да плащаме, независимо дали вземаме или не вземаме газ. И забележете цената - 486 хиляди долара на ден. А освен това, освен този 1,8 млрд. куб. м газ, който плащаме, ние имаме още 1 млрд. резервирани от Гърция и 1 млрд. от Азербайджан - т.е. плащаме за 3,8 млрд. куб. м газ, а ползваме с 1 млрд. по-малко. Благодарение на това, миналата година „Булгаргаз" губи над 100 млн. лв. Това не е ли безстопанственост? Затова от БСП инициирахме тази парламентарна комисия. Не може по този безотговорен начин да бъдат харчени държавни пари", категоричен бе Гуцанов.

По думите му дори бившият енергиен министър е признал, че по тръбите тече руски газ, но през посредници.  „Тези посредници дали плащат на някого? Делян Добрев от ГЕРБ коментираше схемите за десетки и стотици милиони, платени от комисионни. Сигурен съм, че има такива плащания и те са у сега управляващите партии", смята Борислав Гуцанов.