Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2024 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение

/КРОСС/ Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Това заяви върховният командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО - генерал Филип Лавин, който е на посещение у нас. Генерал Лавин открои две основни заплахи пред Алианса - Русия и тероризма.

"Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Приемането на бойна група на НАТО на ваша територия, приносът ви към мисията КФОР и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата ви за Украйна, са доказателство за вашата ангажираност. Така, както е важно да сме подготвени за днешния ден, за да се справим с всички възможни предизвикателства, пред които може да се изправи Алианса, точно толкова е важно да сме подготвени и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда. Бойните действия в бъдеще стават все по-сложни, необходимо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите конкуренти. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира и това е едно постоянно непрекъснато пътуване", заяви ген. Лавин.

Визитата му у нас започна със среща с началника на отбраната - адмирал Емил Ефтимов. Двамата обсъдиха процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбрана и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

"Войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия. Това налага въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация и всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни способности, така и на способностите на Алианса", посочи адм. Ефтимов.

Посещението на ген. Лавин у нас продължава със срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя в оставка акад. Николай Денков и с министъра на отбраната в оставка - Тодор Тагарев.