Денков: Да седнем на масата за преговори, всякакви други приказки са излишни
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2024 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денков: Да седнем на масата за преговори, всякакви други приказки са излишни

/КРОСС/ „Намираме се в процес, в който двете страни са представили документи, предстоят преговори". Това коментира премиерът в оставка Николай Денков по повод отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ, с оглед евентуалната ротация. И подчерта: "Всякакви други приказки са излишни.

"Моето желание беше през цялото време тези преговори да се проведат преди 6 март, но това не се случи", добави Денков по повод критиките на ГЕРБ, че е избързал с подаването на оставка, преди да се случат преговорите за ротация на кабинета. Той призова в петък, 8 март, да се седне на масата за преговори. "Винаги сме искали ротацията да се случи", каза още той.

„Администрацията много силно е забавила своята работа, спряха дейностите за борба срещу корупцията, назначаването на хората в регулаторите и Антикорупционната комисия. Всякакви упреци нямат никакво отношение към нашето желание тези процеси да се ускорят", заяви Денков.

Според него всичко, което се подхвърля в момента в медийното пространство - пречи. Той отговори и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: "Напълно съм съгласен с него, че не трябва да има премиери "послушковци". През последните месеци това, което видях, че по-добре да не коментирам глупостите, които се говорят от най-различни места. Съжалявам, че г-н Борисов се включи в групата на тези хора, които, когато нямат аргументи, лепят етикети. Това не помага на никого", каза още той.

Денков посети АЕЦ "Козлодуй", където се запозна с работата на централата. "Целта на това посещение е да видим какво е настоящото състояние по отношение на извеждането на това, което е останало като дейности на реактори от 1 до 4. Отделно, да обсъдим каква е готовността за смяна на горивото за реактори 5-и и 6-и. И също така как върви подготовката по изграждането на 7-и и 8-и блок", заяви Денков.

Той отчете, че хората трябва да бъдат спокойни, а енергийната система е в много добро състояние, с възможности за балансиране. „Очакваме още възобновяеми източници да се присъединяват, много бързо нараства тяхната мощност", заяви Денков.

Премиерът в оставка каза още, че не се очакват проблеми при преминаването на алтернативно на руското гориво в централата. Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че ще се преговаря за фиксиран срок за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй", както и да участват български компании в реализирането на дейностите.