Кремъл към посланика на САЩ: Опитите за намеса във вътрешните ни работи ще бъдат твърдо и решително потушени
Секция: Русия
07 Март 2024 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл към посланика на САЩ: Опитите за намеса във вътрешните ни работи ще бъдат твърдо и решително потушени Руското Външно министерство привика Лин Трейси в руското МВнР

/КРОСС/ Русия е привикала посланика на САЩ в Москва Лин Трейси. Причината - да осъди това, което Кремъл смята за „опити на американски неправителствени организации да се намесват" във вътрешните ѝ работи седмица преди президентските избори.

По време на призовката било особено подчертано, че опитите за намеса във вътрешните работи на Русия ще бъдат твърдо и решително потушени, се казва в съобщение на руското Външно министерство.

Москва обвинява три американски неправителствени организации, специализирани в сферата на образованието, че „с подкрепата на посолството изпълняват антируски програми и проекти" и се опитват да вербуват агенти за влияние под прикритието на образователен и културен обмен. Тези НПО, включително Американските съвети за международно образование и Институтът за международно образование, са обявени за нежелани в Русия, допълни Министерството.

На посланика е връчено официално съобщение с молба да прекрати всякакво подпомагане на дейността на тези НПО, които също така са обвинени в насърчаване на нагласи и ценности, чужди на руското общество, според руското МВнР. Москва предупреди Трейси да не предприема никакви подривни действия и да не разпространява дезинформация преди президентските избори на 15-17 март, на които се очаква Владимир Путин да бъде преизбран.

Министерството заплаши служителите на американското посолство с експулсиране, ако бъдат въвлечени в подобни действия.

Източник:БГНЕС