При огромен интерес на 8-ми март стартират безплатните курсове за дигитални умения за жени
Секция: Технологии
08 Март 2024 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При огромен интерес на 8-ми март стартират безплатните курсове за дигитални умения за жени

/КРОСС/ Програмата „Women in Tech" е съвместен проект на Висшето училище по телекомуникации и пощи , Хуауей Технолоджис България и Министерство на труда и социалната политика.

Проектът „Women in Tech", за който застават университет-лидер у нас, технологичен гигант и държавата стартира на 8-ми март при изключителен интерес. За пръв път програмата ще бъде приложена в България с цел да даде възможност на безработни жени и тези, които търсят преквалификация, да придобият основни дигитални умения, които ще им отворят вратите към нови професионални възможности, реализация и преквалификация.

Местата за обучение през целия период на програмата бяха драстично увеличени и вместо предвидените 2 присъствени групи, стартират 4 групи. Само за 36-те часа период на регистрация в програмата „Women in Tech", се регистрираха над 600 жени. Най-младата е на 18 годишна възраст, а най-възрастната - на 78 години. Поради наличието на доста желаещи дами от други населени места, се организира и пилотна онлайн група.
Вицепрезиденът Илияна Йотова , като един от посланиците на програмата, ще присъства на нейното начало на 8-ми март във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Университетът отваря широко вратите си , за да даде шанс за промяна в професионалния път на жените и възможност да разгърнат потенциала си, като ще осигури преподавателите за безплатните курсове. Те ще се провеждат в оборудвана от Хуауей Технолоджис класна стая.

На първо място голяма част от желаещите са работещи жени (безработните са не повече от 15%). Повечето от тях имат желание да повишат квалификацията си и се надяват, че дигиталните компетенции ще им дадат възможност за по-добри позиции и заплащане. Сред тях има помощник в адвокатска кантора, асистент в лаборатория по зъботехника, начален учител, работник в производството, помощник в счетоводна къща, контрольор в градски транспорт, личен асистент на човек с инвалидизация, държавен служител, професионален музикант, притежател на малък бизнес и др. Общото за всички е желанието за развитие и надежда за реализация и по-добро качество на живот.