Нинова към икономическия министър: Прикривате ли корупция в „Ел Би Булгарикум“
Секция: ИКОНОМИКА
08 Март 2024 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова към икономическия министър: Прикривате ли корупция в „Ел Би Булгарикум“

/КРОСС/ „Скандалите в държавното предприятие „Ел Би Булгарикум" не стихват от 2 години. Получих отворено писмо от синдикалната организация на КНСБ в производствена база в гр. Видин с много тревожни въпроси от работещите там. От тяхно име предавам към вас и задавам няколко въпроса, които касаят: работници, цени и потребители, корупция, международно сътрудничество, в крайна сметка - перлата на българските държавни предприятия, както често наричаме „Ел Би Булгарикум".

С тези думи лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията в предишното редовно правителство Корнелия Нинова се обърна към министър Богдан Богданов по време на парламентарния контрол днес.

„Работниците във Видин обявяват стачна готовност", съобщи Нинова от парламентарната трибуна и посочи: „Те нямат никакъв диалог с ръководството и с директора Иво Лилов, който единствено ги заплашва, че ако говорят публично и си разкажат проблемите, ще закрие предприятието във Видин. Заплатите са ниски - обяснението е, че предприятието е на загуба. Което е лъжа, защото публичните отчети показват, че е на печалба. В същото време изпълнителният директор Лилов назначава в администрацията нови хора на мениджърски и други длъжности със заплати от 3 500 лв. А твърди, че няма пари да се увеличат заплатите на работниците, които всъщност изкарват приходите на предприятието", заяви лидерът на социалистите от парламентарната трибуна.

На второ място Корнелия Нинова постави въпрос, свързан с потребителите: „Защо изведнъж цените скочиха с 60 %, а пласментът на продукцията падна с 50 % - т.е. пазарният дял падна с 50 %. Какво наложи това? Има ли нещо общо със замерянето с корупционни скандали между няколко ръководства на „Ел Би Булгарикум"? Които взаимно се обвиняваха, че пробутват свои фирми като доставчици на мляко, и то от чужбина, с влошено качество? Дори един от директорите си позволи да призове българските граждани да внимават какво купуват, защото може качеството на българското мляко да е влошено. Което е абсурд!", заяви тя.

Лидерът на БСП се обърна към икономическия министър, поставяйки въпроса директно: „Прикривате ли корупция в предприятието? Защото, след изнесените такива скандали стана ясно, че прокуратурата се занимава с няколкото ръководства на „Ел Би Булгарикум" - имам предвид тези, назначени от служебния кабинет на президента, чиято практика и вие след това продължихте".

На последно, но не по важност място Корнелия Нинова акцентира на международната дейност на „Ел Би Булгарикум", която е една от най-важните в предприятието:

„Става въпрос за 50-годишни отношения с японската компания „Мейджи", изключително сериозен партньор, който гарантира развитието на предприятието. Когато бях министър на икономиката и индустрията ние подготвихме една нова, високотехнологична лаборатория, която щеше да допринесе много за развитието на българската наука в тази сфера и за развитието на „Ел Би Булгарикум". Сега разбираме, че това международно сътрудничество е замразено. Дори вашият началник на кабинета Вичева си е позволила да пише писмо до „Ел Би Бугарикум", в което им забранява да уговарят дати за посещението на японската делегация", реагира Нинова.

В заключение лидерът на БСП се обърна към министъра на икономиката: „Всичко това, което правите представлява съсипване на най-доброто българско държавно предприятие, известно по целия свят. Унищожавате българската марка, известна и уважавана по целия свят. Защо се прави това? Има ли връзка с намеренията ви за преструктуриране на Държавната консолидационна компания и с бъдещи намерения за съдбата на предприятието „Ел Би Булгарикум?".

Корнелия Нинова репликира Богдан Богданов, веднага след отговора му:

„Първо ни интересува съдбата на работниците, условията на труд и заплатите. Казахте, че средната заплата е 2746 лв. в началото на тази година и че се е повишила спрямо 2022 г с 33%. Сега ще ви кажа защо - защото ръководството на „Ел Би Булгарикум" разшири административния щат в София до небивали размери - назначиха се всякакви близки, шуробаджанащина отвсякъде, с високи заплати между 3 000 и 3 500 лв. И при 1000 лв. на работник средна заплата, нормално е вие да изчислявате и да обявявате такава висока сума. Но, работниците страдат, а близкият кръг до сегашното ръководство се шири в централата на „Ел Би Булгарикум" с високите заплати. Оттам идва повишението на заплатите", заяви лидерът на социалистите и се обърна към работниците в държавното предприятие:
„Разбрахте ясно - няма да ви се увеличат заплатите, защото дружеството щяло да фалира. При 3 846 лв. печалба. То щяло да фалира заради работниците, а не заради некадърно управление, не заради близкия кръг от фири и т.н. Това е абсурдно", реагира Нинова.

Лидерът на БСП оспори отговора на икономическия министър и по отношение на потребителите: „Не ми отговорихте защо и какво наложи вдигане на цената с близо 60 %? Кой е виновен за онова понижение тогава което беше под себестойност? Сега българското масло струва 6.80 за разлика от германското и френското, което за същото количество струва 6.20 лв. едното, 5.90 лв.- другото. Откъде идва тази разлика, след като ползвате само българска продукция - няма транспортни разходи от чужбина, не повишавате заплатите на работниците? Откъде идва това повишение с 60 %? Това ни интересува по отношение на потребителите и на обявената от Вас така гръмко борба с инфлацията, налагане на българското производство и т.н", подчерта Корнелия Нинова.

Тя добави, че поне за нея като министър на икономиката в предишното редовно правителство, за нея е шокиращо изречението „Възстановяване на пазара и финансовите показатели".

„Сигурна съм, г-н министър, че много добре знаете в какво положение остави нашия екип предприятието. Печелившо. Увеличени заплати с 10 %, върнат дълг към ДКК - от 9.5 млн. лв. Напреднали преговори с „Мейджи" - за което, също не ми казахте нищо, какво става с българо-японския проект за новата високо-технологична лаборатория. Т.е. от какво възстановявате - след като го оставихме цветущо, и по отношение на заплати, и по отношение на печалби, и по отношение на технологично развитие", обърна се към Богдан Богданов Корнелия Нинова.

Тя постави и въпроса за корупционните практики: „Казвате, че всичко, което се случи в тази изминала година и половина като корупционни практики е дадено на прокуратурата - имате ли информация докъде е стигнало това разследване?".
„И последно - знам, че е обявен конкурс за ново ръководство на „Ел Би Булгарикум. Въпреки, че така възторжено похвалихте състоянието на предприятието - имате ли намерение да смените сегашното ръководство и по какви причини?", посочи Корнелия Нинова.