Вигенин към транспортния министър: Кога ще се реализира жп връзката с Турция Ямбол-Елхово-Одрин
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2024 16:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин към транспортния министър: Кога ще се реализира жп връзката с Турция Ямбол-Елхово-Одрин

/КРОСС/ „През лятото на миналата година беше подписан меморандум между България и Турция за изграждане на втора железопътна връзка между двете страни по трасето Ямбол-Елхово-Одрин. Беше обявено от тогавашния служебен министър, че прединвестиционни проучвания са започнали и че са проведени първоначални разговори с Европейската комисия за възможностите за финансиране на проекта. Дадената прогноза тогава за начало на строителните дейности беше до 3-4 години."

Това заяви в изложението на въпроса си към транспортния министър по време на парламентарен контрол заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от БСП Кристиан Вигенин.

„Като се има предвид важността на изграждането на транспортните връзки юг-север не само за България, но и за цяла Източна Европа, както и значението на този проект конкретно за област Ямбол, на какъв етап е реализацията на заложените в меморандума идеи на двете страни, какви са индикативните срокове за реализация на проекта и какви източници за финансиране планирате?", попита той.

В своя отговор министър Гвоздейков заяви, че проектът е обявен за допустим за финансиране от ЕС по програма „Трансевропейска транспортна мрежа" (TEN-T) и е заложено ускорено изграждане на втори жп граничен преход при Лесово и границата с Турция със срок до 2030 г.