Денков и Габриел обясниха как ще протекат преговорите за управлението
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Март 2024 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денков и Габриел обясниха как ще протекат преговорите за управлението Кабинетът направи отчет на свършеното през изминалите 9 месеца

/КРОСС/ "Смятам, че на този етап, това, което е важно, е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма и приоритети. И след това да стигнем до персоналния състав. Важно е да бъде отчетено свършеното, да имаме яснота къде има забавяне и какви са причините - и с тази рамка да отидем на преговори. Мисля, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Смятам, аз лично ще остана вярна на правилото, че мълчанието е злато. Струва ми се, че за да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл и със солидна основа и посока, означава наистина да говорим по-малко. И когато има нещо - то да бъде споделено пред всички". С тези думи вицепремиерът Мария Габриел коментира журналистически въпрос има ли яснота с кои министри ще работя тя на фона на стартиращите преговорите за ротацията в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Единственото, което мога да добавя е, че действително имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат. Това е, което очакваме за следващите няколко дни. Моля ви да бъдете търпеливи, защото имаме още доста работа за вършене. Надявам се, че тя ще бъде успешна", подчерта и премиерът Николай Денков.

По думите му „заедно с Мария Габриел са участвали в доста преговори". "Това, което е важно в преговорите, е да се влезе с конкретни документи, ясни приоритети и с желание да се постигне съгласие. Имаме входни документи, които бяха представени и от двете страни, убеден съм, че и двамата имаме желание да проведем конструктивно преговорите. И това дава надежда, че ще има и положителен резултат. Първо ще видим къде е съгласието, къде има различие. Там където има различие - ще търсим компромис, който да бъде приемлив и за двете страни. Това ще бъде процесът, който очаквам през следващия период", категоричен е Денков.

Габриел подчерта, че по отношение на въпрос с кои министри и как ще работи с тях, „има много ясна ключова дума и тя е доверие, координация и механизъм за вземане на решения". „Това важи за всеки един от министрите. Въпросът е, начинът по който се случват решенията - така да са обсъдени предварително и да са координирани, че да не се оказваме в ситуация, при която ги разбираме от медиите. Мисля, че това са много конкретни въпроси, на които всеки има конкретен отговор и затова ще послужат преговорите", категорична е тя.

И допълни: „Преговорите ще бъдат между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По отношение на приоритетите и времето за преговори - мисля, че когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция и това, което е добро за страната - сме доказали, че може вършим много работа за много кратко време. Затова и не искам да мисля за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни. Хората, които сме в преговорните екипи сме хора, имащи опит, отстоявайки ценности и принципи, имащи ясна визия за България и смятам, че имаме всички шансове, излагайки си аргументите на едната и другата страна, да откроим механизма и начина, по който да вървим напред".

Денков беше категоричен, че „трябва да се направи всичко възможно през следващите дни да се постигне съгласие". "Аз лично ще работя ротацията да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа отвсякъде", подчерта той.