Туристи са повредили статуята на Жулиета във Верона
Секция: Туризъм
10 Март 2024 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристи са повредили статуята на Жулиета във Верона

/КРОСС/ Туристи, които докосват статуята на Жулиета в северния италиански град Верона, където се развива действието на трагедията на Шекспир, са направили дупка в дясната гърда на фигурата, съобщи ДПА, като цитира информация на италианската телевизия РАИ.

Бронзовата статуя, която е създадена от Нерео Константини през 70-те години на миналия век, може да е непоправимо повредена. През 2014 г. оригиналът е прибран и е заменен от реплика.

Почти всичко в Дома на Жулиета във Верона е измислица. Жулиета Капулети не е живяла там. Къщата обаче привлича стотици хиляди туристи всяка година, които се събират, за да видят мястото на най-прочутата любовна история в английската литература.

Десетилетия наред къщата във Верона е принадлежала на семейство Капело. Градската управа я купува от семейството през 1935 г. с намерението на насърчи туризма и я реновира. Самият балкон, под който е поставена статуята на Жулиета, е добавен по-късно. Всъщност това е саркофаг, открит при разкопки във Верона. Влюбени от цял свят пишат по него имената си, оставят послания и закачат катинари с имената на любимите си на различни места по фасадата на къщата.