Ендокринолог: Междинните сезони са предизвикателство за организма
Секция: Здраве
10 Март 2024 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ендокринолог: Междинните сезони са предизвикателство за организма

/КРОСС/ Пролетната умора е свързана със смяната на сезоните, с промяната в атмосферното налягане, с промяната в климатичните условия, със слънцестоенето. Всичко това води до стрес за организма. Това каза специалистът по ендокринология и болести на обмяната д-р Райна Стоянова в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Междинните сезони са предизвикателство за организма, допълни тя.

„Дължината на деня е свързана с циркадните ритми в тялото. Ритъмът ден-нощ, бодърстването и спането се променят като продължителност. Светлата част на деня се увеличава, това съответно предизвиква хормонални промени в нашето тяло, на епифизата, на хипофизата. Процесът на адаптация със сигурност стресира тялото", обясни д-р Стоянова.

Доброто и балансирано хранене може да помогне за преодоляване на симптомите на пролетна умора. „Сезонните плодове и зеленчуци са тези, на които можем да наблегнем - те са източници на витамини и минерали. Ако страдаме от някакво заболяване, имаме анемия или сме бременни и кърмим, тогава може да се наложи и прием на добавки или допълнителни лекарства", допълни специалистът.

Интравенозните терапии са метод, чрез който пролетната умора и въобще всякакъв вид умора може да бъде преодоляна. „По венозен път се въвеждат в тялото различни полезни вещества, лекарствени молекули, антиоксиданти, витамини и минерали. Това е по-ефективният вариант от приема на хапчета. Това е строго лекарска процедура, която би трябвало да се извършва от екип ендокринолог и анестезиолог. Тук дори ендокринологът не е толкова задължителен, колкото анестезиологът. Процедурата все пак крие своите опасности и трябва да сме внимателни, със сигурност обаче е много по-ефективна от приема на добавки", обясни д-р Райна Стоянова.

Сънят е най-важният фактор за възстановяване на организма. Той трябва да е минимум 6 до 8 часа. „Не е важно толкова колко спим, а какво е времето, което прекарваме в качествен сън", подчерта тя.

Заспиването с телефон в ръка и синята светлина от екрана влошават съня. Препоръчително е два часа преди лягане да оставим телефоните си. Сред факторите, които пречат на съня, са късното хранене и приемът на алкохол, каза още специалистът.

бТВ, „Тази неделя"