Година на гастрономията и виното в Кипър
Секция: Туризъм
10 Март 2024 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Година на гастрономията и виното в Кипър

/КРОСС/ В Кипър 2024-а бе обявена за "Година на гастрономията и виното командария", с което се отбелязват 800 години от първото международно отличие на известното кипърско вино, съобщиха от туристическото министерство. Средиземноморската страна ще е домакин на конференция на Световната организация по туризъм, посветена на гастрономията.

Целта на инициативата е да се популяризират уникалните традиционни кипърски продукти и гастрономия, като чрез предложеното кулинарно изживяване гостите на страната ще могат да се запознаят с нейното културно и историческо богатство, каза заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

В центъра на кампанията е най-старото вино на острова - командария /Commandaria/, което е „символ на гостоприемството на Кипър", подчерта Кумис.

То е обявено за най-доброто в Европа на първия конкурс „Битката на вината" /"La Bataille des Vins"/, проведен през 1224 г. под високото покровителство на френския крал Филип.

Командария е и първият кипърски продукт, регистриран със „защитено наименование за произход" в ЕС. Произвежда се само в 14 села в планината Тродос, в които са планирани специални посещения с дегустация за туристи.

Надсловът на годината е част от стратегията на правителството за развитие на кулинарен туризъм. Той ще е във фокуса на европейската конференция на Световната организация по туризъм, която ще се проведе в Кипър през октомври.

Информацията е на БНР