Доц. Георги Бърдаров: Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Март 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Георги Бърдаров: Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична

/КРОСС/ Ние сме в много тежка демографска криза. Проблемът е, че ние се фокусираме върху онези процеси, на които не можем да повлияем и които са част от нормалния развит свят. Това каза демографът доц. Георги Бърдаров в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Раждаемостта в целия развит свят е ниска, а до 30, 40 до 50 години тя ще се свие в глобален аспект и това е нормален процес, обясни той. „По отношение на раждаемостта България се намира на трето място по коефициент на детност в Европа", посочи той.

Държавата може да направи много за стимулиране на раждаемостта, подчерта доц. Бърдаров. „Тя в известна степен го прави. Аз от два месеца работя с Министерството на труда и социалната политика и съм свидетел как във всяка една политика се опитват да вкарат демографски мерки така, че да повлияят пряко или косвено основните демографски процеси", увери той.

Демографските мерки обаче винаги са с отложен ефект. „Това, което направим или не направим днес, ще даде резултат след 10-15 години. Ако ние днес не предприемем активни демографски мерки, към 2050 г. демографската картина на България ще бъде наистина апокалиптична. Но ние можем да го променим, ако днес започнем да действаме в правилната посока".

Радикална реформа в образованието, в здравеопазването и изготвяне на нова Демографска стратегия са ключови в тази насока, подчерта доц. Бърдаров. „Единственият път за излизане от демографската криза в България е увеличаване на дела на младото активно население. Чисти демографски мерки, каквито е имало през индустриалната епоха през ХХ век, днес просто не могат да дадат резултат. За да имаме промяна на демографията, трябва да имаме промяна на средата. Демографски оазис може да се получи там, където има такава среда, която привлича и стимулира младите хора да живеят, да работят и да създават семейства тук", обясни експертът.

Положителен пример в това отношение са община Бургас, Пловдив и Чавдар. „Има и други. Там, където местната власт си е на мястото, има визионерски поглед, нещата започват постепенно да се случват."

Нова телевизия, „Събуди се"