"Хамас" съобщи за над 31 000 жертви на израелската офанзива в Газа
Секция: СВЯТ
10 Март 2024 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хамас" съобщи за над 31 000 жертви на израелската офанзива в Газа

/КРОСС/ Над 31 000 вече е броят на човешките жертви на конфликта в Газа според здравните власти в Ивицата, контролирана от ислямисткото движение "Хамас". Американският президент Джо Байдън отново разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху заради начина на провеждането на офанзивата в Газа.

Няма споразумение между Тел Авив и "Хамас" по предложеното от Съединените щати прекратяване на огъня през започващия свещен за мюсюлманите месец Рамадан. Според източник на Ройтерс в групировката е малко вероятно делегацията й днес да се включи в преговорите за мир в Кайро. Нарастват опасенията за сблъсъци на места и извън Ивицата, включително в Ерусалим.

На този фон, според здравните власти в Газа жертвите на конфликта от 7 октомври насам са вече 31 045 души, като загиналите в последните 24 часа са над 85. В рамките на действията си в ивицата израелските сили са изградили път, който я разполовява. Целта е да се улеснят действията на израелската армия, но експерти, цитирани от Би Би Си, изказват притеснения, че шосето ще възпрепятства връщането на сега разселени палестинци по родните им места.

В телевизионно интервю американският президент Джо Байдън отново разкритикува Бенямин Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и недостатъчната хуманитарна помощ за Газа, като според Байдън израелският премиер повече вреди на собствената си страна, отколкото й помага.

Същевременно американското Централно командване изпрати към Газа военен кораб, от който трябва да бъде построен временен кей за приемане на хуманитарни доставки по море. 

Източник:БНР