Владимир Иванов: Борбата с инфлацията може да се води със структурни мерки в дългосрочен аспект
Секция: ИКОНОМИКА
11 Март 2024 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Иванов: Борбата с инфлацията може да се води със структурни мерки в дългосрочен аспект

/КРОСС/ Ние трябва да дадем своя дял към потребителската култура, защото потребителската култура е половината от пазара. Ако действаме така, че всичко е лошо, паракселанс, няма как да стане. Сравняват се цени на зеленчуци от лятото със цени на зеленчуци от сега, което не е коректно, заяви в БНТ "Денят започва" Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Мярката не показва равнища, не е мярка за борба с инфлацията, а е мярка да достави определена кошница на възможно най-ниски цени, формирани по пазарен начин, това заяви Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Борбата с инфлацията може да се води със структурни мерки в дългосрочен аспект. Мярката има за цел репутационният риск да усили конкурентното равнище и на добра воля да се достави продукт, пак казвам, формиран на свободно пазарно пазарно взаимодейстие на възможно най-ниска пазарна цена, посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

На въпроса защо в "потребителската кошница" има продукти не от първа необходимост, Владимир Иванов каза, че хранителните вериги "могат да вкарат по избор повече от тези 16 задължителни храни".

Могат да вкарат и двеста продукта, ако желаят, тъй като мярката е доброволна и е на свободно договаряне. Игри на добра воля. Това не е репресия за упражняване на влияние върху пазара, а упражнявано въздействие, за да може да се направи по-добър сблъсък между търсене и предлагане.