Нели Куцкова: Политическа намеса в съдебната власт винаги е имало – скрито или явно
Секция: Коментари
11 Март 2024 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нели Куцкова: Политическа намеса в съдебната власт винаги е имало – скрито или явно

/КРОСС/ „Политическа намеса в съдебната власт винаги е имало - скрито или явно. Според промените в Закона за съдебната власт както за съдебната, така и за прокурорската квота е предвидено, че политически лица не може да стават членове. Много зависи от хората. Понякога се случваше така, че хората от нашата гилдия са по-зависими от политически натиск, отколкото тези, избрани от парламентарната квота". Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Относно разследването по казуса с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и магистратите, посещавали неговия частен клуб, Куцкова каза, че работата на парламентарната комисия няма правна стойност, но е важна за обществената обстановка. Тя е съгласна, че би било добре изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста си, докато текат разследванията по казусите с Божанов и „Осемте джуджета". „Ако той се оттегли, това означава, че съвестта му е чиста и няма да се меси в разследването", каза Куцкова.

„Сред съдиите не съм забелязала страх, но сред прокурорите виждаме, че текат някакви процеси. Има наказателно производство срещу прокурор, което е шокиращо. Не се знае дали ще излезе нещо от това дело, или той ще осъди държавата после", допълни Нели Куцкова.