Терзиев: София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат и спортуват децата
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Март 2024 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Терзиев: София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат и спортуват децата

/КРОСС/ Нови 57,9 млн. лева са добавени в София към инвестициите в училища и детски градини по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027 на Министерство на образованието и науката, съобщи кметът на София Васил Терзиев във Фейсбук.

Той направи и равносметка за тази година до момента - към осигурени инвестиции по тази програма имаме още 3,9 млн. лева одобрени по друга програма на МОН за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки. Към тях са добавени над 115 млн за строеж на нови детски градини, ремонти на училища, детски ясли и градини, възстановяване и ремонти на детски площадки в междублокови пространства и спортни площадки, която очаква гласуване в Столичния общински съвет, като част от Бюджет 2024.

Така София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, , играят, спортуват и се развиват децата на София, обяви Терзиев.

По последната програма на МОН са одобрени за финансиране 15 проекта на училища и детски градини на обща стойност 57,9 млн. лева. 10 училища, в районите „Витоша", „Студентски", „Панчарево", „Младост", „Изгрев", „Възраждане", „Слатина" и „Лозенец", от които 6 общински училища ще разполагат с 46,9 млн. лева за изграждане на нови учебни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, информационни центрове и оборудване. Нови 4129 места в София ще помогнат няколко училища в София да преминат към едносменен режим на обучение.

С общо 11,1 млн. лева ще разполагат в районите „Витоша", „Слатина", „Искър" и „Младост", с които ще се осигурят нови 587 места в детски градини и яслени групи. Пет детски градини ще бъдат финансирани - две в район „Слатина" и по една в останалите четири района.

В 23 училища от 15 района в София ще бъдат вложени други 3.9 млн лева за на изграждане 15 нови открити спортни площадки, в 7 училища ще се направи ремонт на съществуващи и едно училище ще направи основен ремонт на физкултурния си салон. Средствата се отпускат по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища на Министерството на образованието и науката.

Той поздрави директорите на училища, детски градини и ясли, районните кметове и екипа на Столична община, че непрестанно търсят начини да подобряват базата, в които учат и израстват децата ни и благодари на всички за усилията.