НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян със спектакъла „Ива е онлайн“
Секция: КУЛТУРА
11 Март 2024 20:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НДК отбелязва 90 години от рождението на Крикор Азарян със спектакъла „Ива е онлайн“

/КРОСС/ С авторския моноспектакъл „Ива е онлайн" Националният дворец на културата, съвместно с Фондация "Проф. Крикор Азарян и Театър 199 "Валентин Стойчев", ще почетат рождението на големия театрален режисьор Крикор Азарян. Събитието се организира с подкрепата на Министерството на културата и ще се състои на 15 март, когато незабравимия Коко, както го наричат близките му хора, щеше да навърши 90 години.

Постановката е с участието на Ива Тодорова, студентка на професора, а режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., според която всяка година учениците и приятели на Азарян отбелязват раждането му със специално събитие и споделят спомени и случки, свързани с него.
След представлението Фондация „Проф. Крикор Азарян" отново ще връчи награда за ярко постижение в театралното изкуство, като носителят й до последно се пази в тайна.

Зала 2 „Азарян" в НДК ще посрещне публиката с обновен облик и отново ще приеме името Театър Азарян, както беше известна последните години. Пространство ще продължи да се използва активно за отдаване под наем на продукции, свързани със сценичните изкуства - театрални, танцови и музикални спектакли, за каквито е създадена и самата залата, убедени са от новото ръководство на Националния дворец на културата. Техният стремеж е тя да заживее пълноценен живот и програмата й да бъде разнообразна и богата през цялата година, както и да продължава да съхранява духа и енергията на емблематичния творец, чието име носи.

„Тази игра става с взаимна любов и вяра. Колкото повече любов и вяра, толкова повече творческа лудост и радост от процеса.", това е един от паметните цитати, завещани от Азарян и принцип, който екипът на НДК ще се старае да спазва.


Повече за ИВА Е ОНЛАЙН
авторски спектакъл на Ива Тодорова
постановка: Стоян Радев
сценична среда: Момчил Алексиев, Елица Георгиева
музика: Емилиян Гацов-Елби

След грандиозния успех на моноспектакъла „ПРИЯТНО МИ Е, ИВА!", удостоен с множество награди, актрисата ИВА ТОДОРОВА и режисьорът СТОЯН РАДЕВ ни отправят нова покана.

Този път „ИВА Е ОНЛАЙН".

Героинята отново е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации. Дигитален и реален свят, от който зрителят не желае да си тръгва, защото го усеща уютен, абсурден или взривно смешен като собствения си живот.

„Аз пиша трагедии, а хората се смеят" - казва Ива в едно интервю.

Нейните спектакли не могат да се разказват, това са представления за всичко. Този път темата е любовта, но дали любовта може да бъде тема на представление, дали отново остава недосегаем, необясним светлинен миг, или е непрестанна ежедневна грижа за другия, себе си и света?

Две награди „Икар" - за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г., номинация „Аскеер" 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар" 2022 - за водеща женска роля и за режисура.

Билети на касите на НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg