„Възраждане“ със сигнал до Прокуратурата и КПКОНПИ срещу кмета от ГЕРБ на Априлци
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Март 2024 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Възраждане“ със сигнал до Прокуратурата и КПКОНПИ срещу кмета от ГЕРБ на Априлци

/КРОСС/ Сигналът до двете институции е изпратен от общинските съветници на „Възраждане". В него те се обръщат към Прокуратурата и КПКОНПИ, с молба да бъде разпоредено да бъде извършена проверка на изложеното в него и ако то се потвърди, да бъдат взети необходимите мерки за образуване на досъдебно производство с оглед на извършеното престъпление.

След полагането на клетва и започването на активна работа на Общински съвет Априлци за мандат 2023 - 2027 г., общинските съветници на „Възраждане" установяват нередности в работата на повторно избрания кмет - Тихомир Кукенски.

В сигнала са описани нередности с обществена поръчка за транспорт по линията Априлци - Троян, която е спечелена от фирма, в която настоящият изпълнител на обществената поръчка и единствен кандидатствал е братът на кмета. Към датата на участие в обявената обществена поръчка, подаването на документите, обявяване на класирането и сключването на два десетгодишни договора за превоз с Община Априлци (както и към днешна дата), управител и съдружник в дружеството е Мирослав Кукенски - брат на Тихомир Кукенски, кмет на общината и към днешна дата.

Съгласно чл. 3 от Договорите за извършване на обществен превоз, плащането се извършва с бюджетни средства от Възложителя - Община Априлци, представлявана от кмета Тихомир Кукенски по сметка на Изпълнителя, който представлява фирмата на брата на кмета в срок от 7 (седем) дни след превеждане на средствата за компенсиране от централния бюджет към Община Априлци.

Видно от така сключените договори, кметът на Общината ежегодно, с приемане на общинския бюджет и получаване на бюджетните средства по сметката на общината, разходва бюджетни средства в интерес на търговско дружество, в което свързани с него лица са управител, съдружници и притежават дялове.

Така изложената информация в сигнала ни кара да смятаме, че има основание за възникването на конфликт на интереси. Считаме, че са налице и данни за корупция по смисъла на чл. 3, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията.

Освен това с Решение 359 от 25.11.2021 г. по предложение ДП-27/16.11.2021 г., направено от Тихомир Кукенски - кмет на Община Априлци до Общински съвет - Априлци, Общинският съвет решава да се извърши замяна на недвижими имоти, като Община Априлци прехвърли правото си на собственост върху 3071/4062 кв. м идеални части от поземлен имот на фирма, която е била негова собственост преди да стане кмет в първия си мандат. Фирмата е прехвърлена само седмица след изборния ден, в който е избран.

Тихомир Кукенски е избран за кмет на Община Априлци на 27.10.2019 г. Същият е бил едноличен собственик на капитала на фирмата, закупила имотите, до 06.11.2019 година, когато с договор за прехвърляне на дружествени дялове кметът продава дружеството на собственика, който придобива общинската земя.

Считаме, че съгласно разпоредбата на глава Осма, раздел I и раздел II и чл. 77, ал. 3 от Закона за противодействие на корупцията, е налице конфликт на интереси и кметът на Общината е предложил и се е разпоредил незаконосъобразно с имот общинска собственост в полза на дружеството, което е било негова собственост. Считаме, че са налице и данни за корупция по смисъла на чл. 3, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията. Надяваме се, че компетентните органи ще предприемат всички необходими мерки във връзка с изложеното в сигнала.