Първи „Оскар“ за актьора Килиън Мърфи
Секция: Шоубизнес
11 Март 2024 19:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи „Оскар“ за актьора Килиън Мърфи

/КРОСС/ Актьорът Килиън Мърфи, станал известен със сериала "Остри козирки", спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си на бащата на атомната бомба Опенхаймер в едноименния филм на режисьора Кристофър Нолан, съобщи АФП.

"Това е най-вълнуващото приключение, екзалтиращо и творчески пълноценно, което сте ми дал възможност да преживея през последните 20 години. Дължа Ви повече, отколкото мога да кажа", каза актьорът, обръщайки се към режисьора Кристофър Нолан и продуцента Ема Томас, приемайки статуетката.

Невъзможно е да се забрави лицето на 47-годишния Килиън Мърфи - пронизващите му сини очи, високите скули и чертите му, добавя АФП.

Актьорът е известен със своята интровертност и трудното привикване към червените килими и благодарствените речи. Превъплъщението му в образа на американския физик Робърт Опенхаймер му донесе одобрението на критиката. А преди "Оскар"-а той спечели "Златен глобус" и БАФТА - британските филмови награди.

Бляскавата кариера на Килиън Мърфи вече включва забележителни роли във филми като ирландската историческа драма на Кен Лоуч "Вятърът в ечемичените ниви" (2006) и "Дюнкерк" (2017) на Кристофър Нолан.

За Нолан, с когото е заснел шест филма, той облича костюма на злодей, като в "Батман в началото" (2005). В една съвсем различна вселена той играе транссексуална жена в "Закуска на Плутон" (2006) на Нийл Джордан. Пробивът му е в "28 дни по-късно" на режисьора Дани Бойл през 2002 г.
Кристофър Нолан го кани и в други свои филми в ролята на д-р Джонатан Крейн (Плашилото)- в „Черният рицар" (2008) и "Черният рицар: Възраждане". Той го ангажира и за "Генезис" от 2010 г., както и за "Дюнкерк" (2017 г.), но все в поддържащи роли преди "Опенхаймер".

Килиън Мърфи се снима също в „Дилъри на време" на Андрю Никъл и "Червена светлина" на Родриго Кортес. Паралелно участва и в сериала "Остри козирки" от 2013 г., който го прави много популярен. Снимал се е в повече от 50 филма.

"Винаги съм се интересувал от меланхолията, от неща, които са двусмислени или трансгресивни. За мен актьорската игра е именно това - да навлизаш в тези невралгични зони. Намирам го за много стимулиращо", казва той пред списание "Ескуайър" през 2022 г.