Експеримент: Кое ни разсейва много, докато шофираме
Секция: Автомобили
12 Март 2024 12:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експеримент: Кое ни разсейва много, докато шофираме

/КРОСС/ Уникален експеримент показва кои обекти на пътя отнемат вниманието ни докато шофираме и как различните ситуации влияят на поведението на шофьорите докато са зад волана.

За пръв път в България се провежда такъв експеримент. Това е пилотен проект, който цели да покаже, че всички решения, касаещи пътната безопасност у нас, трябва да се основават на научни изследвания, каза инженер Иван Табаков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

Техниката принадлежи на катедрата ми в Германия. Донесох я оттам. Очилата за експерименти изследват поведението на погледа във всяка една минута по време на шофиране - общият брой фиксации, времето между две фиксации и още много други параметри, обясни проф. Борислав Христов, ръководител на катедра „Пътища" към Университета по приложни науки в Берлин.

В пилотния проект ще се включат общо 15 души, които ще минават по определен маршрут с различни дразнители.

Камерата в очилата регистрира не само обектите на пътя, но и поклащането на главата. Фиксацията в градска среда може да отнеме около една секунда и това се регистрира като по-голяма окръжност.