Парк патрули ще проверяват за неправилно паркиране в София
Секция: Автомобили
12 Март 2024 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парк патрули ще проверяват за неправилно паркиране в София Предвижда се в бъдеще да може да се поставя и „дигитална скоба”

/КРОСС/ Представиха първия в София парк патрул, който ще следи дали шофьорите в центъра на града спазват правилата за ползване на синя и зелена зона. Става въпрос за стандартен оперативен автомобил от Центъра за градска мобилност. Той е снабден с ново оборудване, което включва общо четири камери - по две от всяка страна на колата. Тя все още работи в тестови режим.

При движение на автомобила в реално време камерите ще засичат номерата на паркираните коли. Информацията веднага ще бъде проверена в базата данни, а системата ще показва дали съответният шофьор си е платил и има ли право да паркира в зоната. В случай че водачът не си е платил, ще бъде санкциониран.

Любопитно е, че при скорост на тази кола от около 30 км/ч за 60 минути ще могат да бъдат проверени около 4 хиляди коли. Планът е всички оперативни автомобили на Центъра за градска мобилност да бъдат оборудвани с новата техника, което означава, че до края на месец парк патрулите в София ще бъдат общо 20.

„Всеки автомобил ще бъде проверяван в реално време. Пешеходните контрольори ще останат в тези зони от кварталите, където е трудно да обикаля такъв автомобил", каза Димитър Делчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

„Системите, които ние в момента правим към Центъра за градска мобилност, ще имат възможност да слагат т.нар. „дигитална скоба" в момента на установяване на нарушението. Това, разбира се, изисква решение на СОС и сега няма как да стане, но тези функционалности са в готовност да бъдат изпълнявани", обясни представителят на проекта Андрей Лилов.