Каква част от цената на лекарствата за сърце ще заплаща НЗОК
Секция: Здраве
12 Март 2024 19:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каква част от цената на лекарствата за сърце ще заплаща НЗОК Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 г.

/КРОСС/ Важна промяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща изцяло или драстично ще намали доплащането от страна на пациента на медикаменти за сърдечносъдови заболявания. Тези болести продължават да са причина №1 за предотвратима смърт у нас и по света.

Страната ни е лидер в негативната статистика сред останалите европейски държави. Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 година. За да обърне статистиката, държавата работи по конкретен план. Поевтиняването на лекарствата за пациентите е стъпка в тази посока, смятат кардиолози.

"По този начин бихме могли да подобрим достъпа на пациентите до ранно ефективно лечение. Безспорно това е една добра първа стъпка, но смятам, че не трябва да е едноетапен акт", заяви доц. Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Фармацевтите също виждат това като стъпка в правилната посока. "Групата на "сертаните" стават безплатни, също групата на "AC-инхибиторите" - това са лекарства за високо кръвно налягане, има и други групи. Това е много голяма крачка", посочи Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Решението е взето от Надзорния съвет на Касата и среща одобрение и от Финансовото министерство, и от Здравното. Поевтиняването на общо 52 групи лекарства от 1-ви април ще се случи по ясен план.

"Безплатни стават т.нар. референтни лекарства - това са най-евтините в групата. На всички останали цената ще намелее драстично. Първо се увеличава реимбурсацията, второ - при тях аптеките нямат право на надценка. Колкото е по-скъпо едно лекарство, толкова в по-малка степен ще го плаща Касата", разкри още Костов.

Лекарите са на мнение, че това трябва да се случи и за други групи лекарства. "В такъв списък можем да включим и лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност. Също така и антикоагулантите, а може да се мисли и за някои медицински изделия", обясни доц. Трайков.

"Така както е в другите системи в целия Европейски съюз, когато това се предписва от личния лекар, вие отивате с една рецепта, плащате една минимална такса и си получавате лекарствата, които ви се полагат за лечението - било пневмония, било сърдечна недостатъчност", подчерта доц. д-р Красимира Христова.

Промяната ще влезе в сила след като и Националният съвет по цени и реимбурсиране вземе решение по въпроса и промените бъдат вписани в Позитивния лекарствен списък.