ГИТ сключи Споразумение за сътрудничество с Химикотехнологичния и металургичен университет
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2024 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГИТ сключи Споразумение за сътрудничество с Химикотехнологичния и металургичен университет

/КРОСС/ На 12.03.2024 г., изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда" инж. Екатерина Асенова подписа Споразумение за сътрудничество с ректора на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова.

Главна инспекция по труда поема ангажимент да провежда сред студентите информационни кампании за трудовите им права, да участва в мероприятия, организирани от учебното заведение, насочени към професионалната им реализация, и да предоставя обяви за свободни позиции за работа в Агенцията.

Двете страни, базирайки се на дългогодишната си история и доказан авторитет сред българските институции, ще работят за създаване на условия за поддържане на редовни контакти чрез обмен знания, опит и добри практики. Предвижда се провеждането на съвместни консултации, срещи и дискусии по въпроси от общ интерес, както и участие, сътрудничество и подкрепа при подготовката и изпълнението на евентуални бъдещи проекти и други общи инициативи.

ИА „Главна инспекция по труда" е сред най-старите институции в България. Създадена през 1907 г. и осъществява цялостен контрол върху спазването на трудовото законодателство във всичките му икономически дейности, както и специализирания контрол по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, на законодателството, свързано с държавната служба, с трудовата миграция и трудовата мобилност, с насърчаването на заетостта, включително и тази на младите хора. 

Химикотехнологичният и металургичен университет (ХМТУ) е държавно висше училище, създадено през 1953 г. Мисията на учебното заведение е да подготвя високо квалифицирани специалисти с висше инженерно образование във всички области на химичните технологии и металургията, на биотехнологиите, екологията, информационните технологии и мениджмънта, както и да развива фундаментални и приложни научни изследвания в традиционните области на природните науки и химичните технологии.