Денков: Лекарствата за сърце ще са безплатни
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Март 2024 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Денков: Лекарствата за сърце ще са безплатни Това заяви премиерът на заседание на кабинета в оставка

/КРОСС/ НЗОК и МФ осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Касата и ще са напълно безплатни за хората. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното заседание на кабинета в оставка.

„Искам да поздравя МФ за една успешна битка в името на българските граждани. Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в страната. 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа за лекарствата си - 75 процента от стойността им. За 25 години съществуване на НЗОК нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не пиеха редовно лекарствата си, защото не можеха да си ги позволят", подчерта министър-председателят.

По думите му мярката ще има социален ефект. "За българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна, билети за акино, театър, концерти. В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза, защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания", подчерта премиерът.

Днес кабинетът ще приеме и решение, с което ще бъдат премахнати таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 000 души. „Това е в продължение на политиката на държавата за осигуряване на достъпно, всеобхватно и качествено образование. Със законодателните промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни. Училищното образование в държавните и общинските училища винаги е било безплатно за учениците, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от I до XII клас ще бъдат безплатни", коментира още Денков.

Министър-председателят изтъкна, че усилията, които правителството полага си струват и работата трябва да продължи.