Българче получи първа награда на конкурс на ЮНЕСКО
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Март 2024 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българче получи първа награда на конкурс на ЮНЕСКО Темата на съревнованието бе посветена на Олимпийските игри

/КРОСС/ Деца от плевенската арт школа "Колорит" са отличени в 31-вото издание на международен конкурс за пластични изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в град Троа, Франция. Темата, по която са рисували младите творци, е "Олимпийските игри от Древна Гърция до съвременните игри - спортни таланти със споделени ценности". Това съобщи Майя Ананиева, ръководител на арт школата.

Най-високото отличие - лауреат и носител на "Наградата на ЮНЕСКО" - почетен медал и сертификат, е присъдено на 13-годишната Пламена Захариева. Момичето се обучава втора година онлайн от своя арт педагог Майя Ананиева и това е най-престижната международна награда, която печели.

Отличие "Номиниран автор" е присъдено на седемгодишния Аристеидис Сиармпас, който живее в Гърция и също се обучава онлайн. Три деца от арт школата попадат в категорията "Селектиран автор". Това са Александър Петров (10 г.), Павел Симеонов (10 г.) и Лилия Янкова (13 г.).

"Рисунките на децата от арт школа "Колорит" се отличават с интересни идеи и композиции, наситени с богата емоционалност и живописен изказ, което ги е направило впечатляващи сред хиляди други творби. Като арт педагог се чувствам горда, удовлетворена, оценена и вдъхновена. Това е голям успех не само за децата и мен, но и за България", каза още Ананиева.

В конкурса на ЮНЕСКО са участвали 4500 творби на деца и младежи от 78 държави, пресъздали духа, емоцията и ценностите на Олимпийските спортове.

Източник: БТА