Европейският парламент прие първия закон за свободата на медиите
Секция: СВЯТ
13 Март 2024 20:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският парламент прие първия закон за свободата на медиите Текстът получи одобрението на 464 депутати

/КРОСС/ Европейският парламент прие днес първия по рода си закон за свободата на медиите, чиято цел е да защитава журналистите, да се бори с политическата намеса в редакционните решения и да увеличи прозрачността на собствеността на медиите, предаде „Франс прес".

Текстът беше приет от евродепутатите на пленарната сесия на ЕП в Страсбург с 464 гласа „за", 92 „против" и 65 „въздържал се".

Законът ще забрани журналистите да бъдат следени с шпионски софтуер, ще задължи държавите членки да гарантират редакционната независимост на медиите и ще създаде нов орган, който да следи за свободата на пресата на европейско ниво.

„Значението на медийния плурализъм за една функционираща демокрация e изключително голямо", каза докладчикът Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия) в пленарния дебат. „Свободата на печата е застрашена по целия свят, включително в Европа: убийството в Малта, заплахите за свободата на печата в Унгария и много други примери ясно доказват това. Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази заплаха и крайъгълен камък в европейското законодателство. Този закон оценява и защитава двойната роля на медиите като бизнес и като пазители на демокрацията", заключи Ферхайен.

„Не беше лесно да се стигне до този момент. Законът имаше много противници, ако не и врагове", заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността. Крайнодесните евродепутати обвиниха ЕС, че е превишил правомощията си, като е приел закон по темата.

Източник:БТА, БГНЕС