Евродепутатите призовават за по-строги правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци
Секция: СВЯТ
13 Март 2024 18:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутатите призовават за по-строги правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци

/КРОСС/ • По-амбициозни цели за намаляване на хранителните отпадъци до 2030 г.
• Производителите да носят по-голяма отговорност за текстилните продукти, облеклото и обувките
• 60 милиона тона хранителни отпадъци и 12,6 милиона тона текстилни отпадъци се генерират годишно в ЕС
• По-малко от 1 % от всички текстилни изделия в световен мащаб се рециклират в нови продукти
В сряда Парламентът прие своите предложения за по-добро предотвратяване и намаляване на хранителните и текстилните отпадъци в целия ЕС.

Евродепутатите приеха на първо четене позицията си относно предложеното преразглеждане на Рамковата директива за отпадъците с 514 гласа „за", 20 гласа „против" и 91 „въздържал се".

По-строги цели за намаляване на хранителните отпадъци

Парламентът предлагат по-високи обвързващи цели за намаляване на отпадъците, които да бъдат постигнати на национално равнище до 31 декември 2030 г. - най-малко 20 % в преработката и производството на храни (вместо 10 %, предложени от Комисията) и 40 % на глава от населението в търговията на дребно, ресторантите, заведенията за хранене и домакинствата (вместо 30 %). Парламентът също така иска от Комисията да оцени дали следва да бъдат въведени по-високи цели за 2035 г. (съответно най-малко 30 % и 50 %) и ако това е така, изисква от тях да представят законодателно предложение.

Производителите следва да покриват разходите за събиране, сортиране и рециклиране на отпадъци от текстилни изделия

Евродепутатите одобриха схеми за разширена отговорност на производителя, чрез които производителите, които продават текстилни изделия в ЕС, ще трябва да покриват разходите за тяхното разделно събиране, сортиране и рециклиране. Държавите членки ще трябва да въведат тези схеми 18 месеца след влизането в сила на директивата (в сравнение с 30 месеца, предложени от Комисията). Новите правила ще обхващат продукти като облекло и аксесоари, одеяла, спално бельо, завеси, шапки, обувки, матраци и килими, включително продукти, които съдържат текстилни материали, като кожа, възстановена кожа, каучук или пластмаса.

Цитат

Докладчикът Анна Залевска (ЕКР, Полша) заяви: „Парламентът предложи целенасочени решения за намаляване на разхищението на храни, като например насърчаване на „грозни" плодове и зеленчуци, следене на нелоялните пазарни практики, изясняване на датата на етикетиране и даряване на непродадени, но годни за консумация храни. Що се отнася до текстилните изделия искаме да включим и небитови продукти, килими и матраци, както и продажби чрез онлайн платформи."

Следващи стъпки

Текстът представлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде разгледано от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Контекст

Всяка година в ЕС се генерират 60 милиона тона хранителни отпадъци (131 кг на човек) и 12,6 милиона тона текстилни отпадъци. Само облеклото и обувките представляват 5,2 милиона тона отпадъци, което се равнява на 12 кг отпадъци на човек всяка година. Смята се, че по-малко от 1 % от всички текстилни изделия в световен мащаб се рециклират в нови продукти.

При приемането на настоящия доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да прилага принципите на кръговата икономика и да насърчава мерки срещу разхищаването на храни, както и да приложи незабавно амбициозна стратегия за устойчив текстил и да повиши екологичните стандарти, както е посочено в предложения 1(3), 5(8), 5(9) и 5(11) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.