Байдън и НАТО губят контрол над реалността
Секция: Интервюта
13 Март 2024 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байдън и НАТО губят контрол над реалността

/КРОСС/ Състоянието на профсъюзната реч беше прозрение за това как сенилният президент на САЩ е заседнал в миналото, извън връзка с реалността на един многополюсен свят.

Докато мнозина ще се чудят дали той сам е написал речта или е била направена за него, президентът Джо Байдън изложи своя аргумент пред американската общественост с прости думи. Гласувайте за мен, тъй като живея мечтата за САЩ преди 80 години.

Препратките към Втората световна война трябваше да шокират американската общественост, която е по-загрижена за цените на хранителните стоки, бензиновите помпи и техните сметки за комунални услуги, отколкото за случващото се през 1941 г.

И все пак 1941 г. за всеки учител по история в Алабама би изглеждал странен избор на дати, които да изтръгнат от нищото и да използват като отправна точка, за да представят Америка като неоспорима суперсила.

Тъй като в края на краищата, това беше датата, на която германските войски поеха най-голямото си предизвикателство - Русия - и бяха безмилостно победени поради, наред с други военни съображения - заблуда относно силните си страни и лошо военно планиране.

Тези две точки може да са в съзнанието на западните елити, докато Байдън използва подиума, за да моли отново Конгреса да одобри пакета му за помощ за Украйна. Както дори кореспондентът на Би Би Си в Украйна призна - че Русия сега напредва и нейните войски вече не превземат села, а вече градове - изглежда, че плановиците на НАТО наистина са повторили урока от Барбароса.

Това ли е истинската причина законопроектът да не бъде приет? Американците разбраха, че просто са отхапали повече, отколкото могат да дъвчат в Украйна и унижението вече на три американски танка Ейбрамс - най-тромавата, непрактична и надценена част от съвременната американска военна техника, създавана някога - заедно с общото надуване на земята мнението, че войната никога не може да бъде спечелена, им тежи.

Дори вестник „Гардиън" наскоро публикува мнение на Саймън Дженкинс, който твърди, че НАТО е станало „безразсъдно" в Украйна, позовавайки се на небрежността на германското подслушване на телефона, което разкрива плана за удар върху моста в Крим, изглежда начертава нова водна линия на униние.

Може би това обясняваше защо Байдън не отдели твърде много време, за да говори за Украйна в речта си, предпочитайки повече да използва възможността да удари Тръмп - тактика, която със сигурност потвърждава, че той е толкова глупав, колкото изглежда, както със сигурност ще бъде да предизвикат обратен ефект върху него и да издигнат още повече мощта на Тръмп.

Вместо това Байдън се опита доста дълго да пренасочи парите обратно в джобовете на скромните американци, които не разбират как трябва да работи така нареченият trickle down effect - как големите бизнеси, които правят огромни печалби, не винаги разпределят печалбите си навсякъде финансова система - като признае, че не работи.

На хартия цифрите показват, че САЩ се справят добре. Опитайте се да обясните това на милиони американци, изправени пред трудности в невиждан досега мащаб.

Байдън ще бъде запомнен в историята като шута, който напусна поста, докато в света бушуваха две войни, докато той повишаваше данъците от корпорациите и не можеше да си спомни къде се намира или кой ден от седмицата е. Той ще бъде запомнен с фиаското при изтеглянето на американските войски от Афганистан и с несвързаното си колебание. И за този проклет сладолед.

Но човек трябва да се чуди дали има лека, но забележима промяна в политиката на Белия дом спрямо войната в Украйна - и как Западът се измъква от нея и все още запазва лицето си. Виктория Нюланд, самият архитект на самата война в Украйна, ще се оттегли от поста си в Държавния департамент, запомнена всъщност само с трансформацията си от бебе в чудовището от черната лагуна със собствената си трансформация на лицето, жестоко изобразено в социалните медии в публикации с фотомонтаж преди и след.

NYT съобщава, че тя е подала оставка, но единственият истински въпрос е дали е била изтласкана или не и от кого. Има ли в процес на подготовка нова стратегия за изтегляне и от Украйна, с която тя категорично не беше съгласна?

Дали това може би е част от причината, поради която, както ме информираха, осем германски войници от специалните части набързо са нупснали Украйна през последните няколко дни след скандала с подслушването на телефона, който разкри германците като аматьори?

Източник: Strategic Culture Foundation