Наномедикамент за пациентки с Алцхаймер е разработен от китайски учени
Секция: Наука
13 Март 2024 19:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наномедикамент за пациентки с Алцхаймер е разработен от китайски учени

/КРОСС/ Китайски изследователи са разработили наномедикамент, предназначен специално за жени с болестта на Алцхаймер, съобщава Синхуа.

Изследователски екип от Факултета по биология и Общата болница към Медицинския университет Тянцзин е разработил наномедикамента, а резултатите са публикувани в сп. „Нано Тудей" (Nano Today).

Болестта на Алцхаймер е често срещано невродегенеративно заболяване, което се характеризира с прогресивно влошаване на паметта и когнитивните функции. Проучванията показват, че жените са изложени на по-голям риск от развитие на болестта на Алцхаймер в сравнение с мъжете.

Също така има забележителна разлика между половете при развитието на болестта на Алцхаймер, като процентът на развитие на болестта и смъртността са два до три пъти по-високи сред жените.

Изследванията показват, че значителното намаляване на нивата на естроген при жените след менопаузата може да е причина за по-големия риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Естрогенът играе жизненоважна роля в опазването на женската централна нервна система, като насърчава растежа и диференциацията на невроните и поддържа хомеостазата на мозъчния окислител чрез свързване със специфични рецептори. След като жените навлязат в менопаузата, продължителният недостиг на естроген предизвиква невродегенерация и задълбочава влошаването на когнитивните способности.

Изследователският екип е разработил многофункционално наномедикаментозно лекарство, използващо растителен естроген и глициретинова киселина за целенасочено лечение на болестта на Алцхаймер при жени в постменопауза. Наномедикаментът е способен да активира невропротективни сигнални пътища, медиирани от специфични естрогенни рецептори, като по този начин подобрява когнитивните функции, засегнати от естрогенен дефицит.

Сега изследователският екип прави скрининг на по-прецизни наномедикаменти за предклинични изследвания.