КСБ подписа договор и с МИР за изграждане на хъб за дигитализация в строителството
Секция: ИКОНОМИКА
14 Март 2024 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КСБ подписа договор и с МИР за изграждане на хъб за дигитализация в строителството

/КРОСС/ Камарата на строителите в България подписа договор и с Министерството на иновациите и растежа за изграждане на хъб за дигитализация в строителството. Браншовата организация е координатор по проект за изграждане на „Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство", който беше одобрен от Европейската комисия през 2022 г. и получи от нея 50% финансиране за дейността си. С подписването на договора с МИР са гарантирани останалите 50% финансиране по програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация".

ЕЦИХ в сектор строителство действа на принципа "едно гише" за малките и средните предприятия от строителната индустрия и за публичните организации по техния път към дигитализацията. В него през следващите години бизнесът ще получава достъп до скъпи технологии и иновации и ще има възможност пилотно да ги тества преди да инвестира в тях. Хъбът ще предоставя също обучения за работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, експериментални съоръжения и др. Целта е чрез тях заетите в строително-инвестиционния процес да обучат свои кадри за изграждане на капацитет при въвеждането на дигиталните технологии, които са бъдещето на индустрията.

EЦИХ в сектор строителство започна подготовка по разработване на услуги, насочени към бизнеса веднага след одобрението му от ЕК. Партньори в него са Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на БАН, Висшето строително училище „Любен Каравелов", „Клийнтех България" ООД, „Геострой" АД, „Планекс" ЕООД, „Българска асоциация по управление на проекти в строителството", „Баумит България" и „ЕСРИ България". Създаването на цифров хъб, с който България ще започне реалния преход към дигитализация в строителството, получи награда в конкурса „Мистър и Мисис Икономика" 2022 г., организиран от КРИБ и сп. "Икономика".

„Цифровизацията и въвеждането на иновации вече са не само важна част от бъдещето на България и на целия Европейски съюз, а случваща се реалност и ще определят посоката за развитието на обществото, индустрията, бизнеса, образованието и науката, системите на здравеопазването и на социалната политика", казва председателят на Управителния съвет на ЕЦИХ в сектор строителство Любомир Пейновски.