България и САЩ ще си сътрудничат за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2024 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и САЩ ще си сътрудничат за новите мощности на АЕЦ „Козлодуй“

/КРОСС/ Депутатите приеха ратификация на междуправителствено споразумение за сътрудничество със САЩ в процеса на изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Споразумението беше прието и от енергийната комисия на 12 февруари.

"Това споразумение е нужно, но и е одобрено от ЕК", каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев. Против се обявиха от опозицията. Костадин Костадинов от "Възраждане" коментира, че "каквото кажат от САЩ, това и правим".

Борислав Гуцанов от БСП пък определи действията на правителството като алчност, некомпетентност и слугинаж. "Като чета това споразумение, почвам да си мисля, че сме колония на САЩ. Вие ще правите експериментална площадка на Козлодуй ли? Защо Великобритания, която е най-големият партньор на САЩ, отказа технологията на АP1000? Това е поредната черна дупка за източване на пари", заяви Гуцанов от парламентарната трибуна.

Вече Народното събрание прие и проекторешение, с което се възлага провеждането на преговори между „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и „Хюндай", включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.