Емил Радев: Нови европравила намаляват бюрокрацията за милиони дружества и бизнес партньорства в ЕС
Секция: Анализи
14 Март 2024 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Радев: Нови европравила намаляват бюрокрацията за милиони дружества и бизнес партньорства в ЕС ЕП и Съветът постигнаха споразумение за разширено приложение на цифровите инструменти в дружественото право

/КРОСС/ Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха междуинституционално споразумение относно директивата, с която се разширява и надгражда приложното поле на цифровите инструменти и процеси в дружественото право.

„Споразумението е силен сигнал към европейските компании за нашата ангажираност да намаляваме бюрокрацията. С новите и опростени правила на практика облекчаваме административната тежест и разходите за около 16 милиона дружества с ограничена отговорност и 2 милиона партньорства на единния пазар", коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в качеството си на основен преговарящ от страна на Европейския парламент. Той изтъкна, че законодателното предложение предвижда стандартен модел на европейско цифрово пълномощно. „Ще се въведе и дружествен сертификат за идентификация на компаниите в целия ЕС. Той ще се издава безплатно и съществено ще облекчи бизнеса в трансгранични ситуации като данъчни процедури, покани за обществени поръчки и др.", обясни Радев. По думите му с издаването на многоезичните документи ще отпадне необходимостта от скъп превод и апостил, което допълнително ще улесни дружествата при трансграничните сделки.

Компаниите ще спестяват разходи и чрез предвиденото въвеждане на принципа „само веднъж", което означава, че чрез взаимовръзките на бизнес регистрите вече няма да се налага да подават една и съща информация повече от веднъж.

Законодателното предложение ангажира държавите членки с осъществяването на превантивен контрол относно информацията за дружествата, за да се гарантира, че въведените в търговските регистри данни са точни, надеждни и актуални.

Новите правила, освен това, ще направят данните на дружествата по-лесно достъпни на ниво ЕС чрез Системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS), ще повишат доверието и прозрачността в компаниите, ще допринесат за по-голяма свързаност на публичните администрации. По този начин ще се насърчат интегритетът и цифровизацията на единния пазар.

Като се позова на оценката на Европейската комисия за ефекта от мерките, Емил Радев акцентира върху прогнозираното намаляване на разходите за компаниите с около 437 милиона евро годишно.

Предстои постигнатото споразумение да бъде одобрено от Съвета и комисията по правни въпроси на Европейския парламент, така че директивата да се приеме преди края на мандата.