Нова терапия срещу изключително агресивен вид мозъчен тумор дава обещаващи резултати на ранен етап
Секция: Здраве
14 Март 2024 20:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова терапия срещу изключително агресивен вид мозъчен тумор дава обещаващи резултати на ранен етап

/КРОСС/ Нова терапия за борба с изключително агресивен вид мозъчен тумор дава обещаващи резултати при няколко експеримента с малък брой пациенти, предаде Асошиейтед прес.

Учените използват собствени имунни клетки на пациентите и ги превръщат в "живи лекарства", способни да разпознават и атакуват глиобластома. При първия етап на тестовете тези клетки успяват да предизвикат свиване на туморите поне временно, съобщават изследователите.

Т.нар. CAR-T терапия вече се използва в борбата с ракови заболявания, свързани с кръвта, като левкемия, но учените се опитват да я приложат при големи тумори.

Различни екипи от болница в Масачузетс и Университета на Пенсилвания разработват варианти на терапията от следващо поколение, предназначени да преодолеят някои от защитните механизми на глиобластома.

"Още е много рано", казва д-р Стивън Бейли от Пенсилвания, ръководител на едно от проучванията. "Но сме оптимисти, че имаме върху какво да надграждаме, истинска основа".

Глиобластомът - рак на мозъка, отнел живота на сина на президента на САЩ Джо Байдън - Бо Байдън, и на дългогодишния сенатор от Аризона Джон Маккейн, е бързо развиващ се и сложен за лечение, отбелязва Асошиейтед прес.

Пациентите обикновено живеят от 12 до 18 месеца след поставяне на диагнозата. Въпреки десетилетията на изследвания, когато ракът се върне след операция и облъчване, има малко възможности.

Т-клетките на имунната система се борят с болестта, но ракът има начини да се скрие. При терапията CAR-T лекарите генетично модифицират собствените Т-клетки на пациента, така че те да могат по-добре да откриват специфични ракови клетки. Все пак големи тумори като глиобластома представляват допълнително препятствие - те съдържат смесица от ракови клетки с различни мутации. Насочването само към един вид позволява на останалите да продължат да растат.

Всяка от групите учени разработва терапии и ги тества при пациенти, чиито тумори се връщат след стандартното лечение.

Подробности за изследванията са публикувани в изданията New England Journal of Medicine и Nature Medicine.