Меморандум за разбирателство за регионална свързаност между България, Гърция и Румъния
Секция: ИКОНОМИКА
14 Март 2024 20:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меморандум за разбирателство за регионална свързаност между България, Гърция и Румъния Меморандумът беше обсъден на работна среща в София

/КРОСС/ Меморандум за разбирателство за изграждане на транспортния коридор Север - Юг, който свързва гръцкото Източно Средиземноморие през България и Румъния към Северна Европа, беше обсъден на тристранна работна среща в София днес. В дискусията участваха министърът на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и министърът на околната среда и водите Юлиан Попов. Гръцката страна беше представена от министъра на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас, а румънската - от държавния секретар на Министерството на транспорта и инфраструктурата Константин Габриел Бундук и директора на Румънската железопътна компания Раду Урзичяну.

Целта на Меморандума е да развие и засили сътрудничеството между България, Гърция и Румъния и да очертае необходимата правна и финансова рамка за подготовката и изграждането на инфраструктурния проект. В документа ще бъдат идентифицирани основните принципи на тристранното сътрудничество.

Меморандумът се подготвя в изпълнение на общата декларация, подписана между правителствените ръководители на трите държави през октомври 2023 г. в Евксиноград. Той има ключова роля за изграждането на устойчива трансевропейска инфраструктура и за засилването на регионалната свързаност в Югоизточна Европа. Документът адресира необходимостта от свързване на Балтийско, Черно и Средиземно море, което цели увеличаване на европейската конкурентоспособност и икономическия растеж. След подписването му предстои изготвяне на договор, с който ще бъдат формулирани конкретните ангажименти на страните по реализацията на проектите за регионална свързаност.