България се сбогува с патриарх Неофит
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Март 2024 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се сбогува с патриарх Неофит

/КРОСС/ Информирахме руския патриарх Кирил за кончината на патриарх Неофит, писмото има уведомителен характер. Това каза в интервю за BTV „Тази сутрин" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който вчера беше избран за временен наместник-председател на Светия синод.

На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега присъствие на погребението са потвърдили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

Относно евентуалното присъствие на руския патриарх Кирил митрополит Йоан коментира: „Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа - руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо".

Задачата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан е именно да организира погребението на патриарх Неофит. Той напомни, че след няколко дни - на 19 март, Светият синод ще избере наместник-председател, който трябва да организира избора на нов патриарх.

На въпроса дали първо ще бъде избран митрополит на Сливенската епархия той коментира, че такава е била практиката при избора и на патриарх Кирил, и на патриарх Максим, когато също е имало овдовели епархии.

Решението ще е на Светия синод, подчерта временният наместник-председател.