Предпремиера на филма за патриарха на счетоводството в България се състоя в УНСС
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2024 13:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предпремиера на филма за патриарха на счетоводството в България се състоя в УНСС

/КРОСС/ Най-старата катедра по счетоводство в България, катедра „Счетоводство и анализ" при УНСС, организира предпремиера на филма за патриарха на счетоводството в България и втори ректор на УНСС проф. Димитър Добрев. Филмът е посветен на възникването и развитието на счетоводството като наука и приложна дейност, той е продукция на БНТ, съфинансирана от УНСС и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС). Документалният филм „Професор Димитър Добрев - патриархът на счетоводството в България" беше представен предпремиерно екслузивно за студенти от УНСС и ученици от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) и Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ), неговата официална премиера по Националната телевизия се очаква през април.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ" при УНСС и председател на Асоциацията на икономическите училища в България, откри събитието и приветства най-голямата аудитория, събирана в аула „Максима", повече от 700 представители на елита на академичната и счетоводната колегия в страната, съмишленици, приятели и последователи, сред които проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС, идеолог на книгата и филма за проф. Димитър Добрев, проф. д.н. Пенчо Пенчев, рецензент на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931 - 1948)", станала основата за заснемането на филма, г-н Илиян Чабуклийски председател на Студентски съвет при УНСС, г-н Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор, проф. Огнян Симеонов, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) и г-н Генко Николов, главен секретар на КПНРО и създателите на филма от БНТ. Присъстваха зам.-ректори, декани, ръководители на катедри на УНСС, Икономическия университет - Варна, Стопанска академия „Д. Ценов" - Свищов, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", членове на управителни, контролни и академични съвети на ИДЕС и УНСС, студенти, управляващите съдружници на „Ърнст и Янг", „Делойт България" и KPMG.
Като кулминация на събитието, Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, председателят на ИДЕС г-н Бойко Костов и проф. Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ" в предходните два мандата 2016 - 2023 г., бяха удостоени с „Почетен плакет проф. д-р Димитър Добрев" от проф. д-р Даниела Фесчиян. Това най-голямо отличие на катедрата те получиха за съхраняване и разпространяване на историята за счетоводната наука, образование и практика и цялостен принос в утвърждаване на авторитета на катедра „Счетоводство и анализ".
„Това е нашият Нобел! Носители на този плакет в 104-годишната история на катедрата до днес са четирима титани-счетоведи - професорите Коста Пергелов, Иван Душанов, Стоян Стоянов и Михаил Динев", каза проф. Даниела Фесчиян, която връчи плакетите и отбеляза, че проф. Димитров е първият професор, който не е счетовед и първият ректор, който получава това най-високо отличие на катедрата. В обръщението си към председателя на ИДЕС г-н Бойко Костов проф. Фесчиян подчерта, че той е първият счетовед, който не е професор, но е носител на това високо звание, а проф. Башева е първата жена, удостоена с това голямо отличие.

От своя страна проф. д-р Димитър Димитров, ректорът на УНСС, удостои председателя на ИДЕС г-н Бойко Костов с кристална статуетка на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС, за принос в развитието на сътрудничеството между УНСС и Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) и издигане авторитета на счетоводното знание. Проф. Димитров също получи признание за изключително ползотворното сътрудничество между двете институции със специалната статуетка на ИДЕС, връчена му лично от г-н Бойко Костов.

Преди излъчването на филма проф. Фесчиян подчерта заслугите на проф. Добрев за систематизиране на счетоводната теория и утвърждаването на счетоводната идеология. Катедра „Счетоводство и анализ" е основана от проф. Добрев през 1920 г., като той е неин първи ръководител в периода 1920-1946 г. и вторият ректор на УНСС в периода 1940 - 1948 г. Той е и първият българин, защитил докторска дисертация по счетоводство в Германия през 1911 г.

„Нашият университет пази жива паметта на хората, които са били преди нас. Щастлив съм, че залата е толкова пълна, защото 2024 е и годината, когато отбелязваме 100 години от обявяването на проф. Добрев за професор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто наследник е УНСС", каза проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, а г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС, подчерта, че реализацията на този филм показва нагледно как една голяма фигура, свързана и с двете институции - УНСС и ИДЕС, може да обединява. „Тази история, освен че вълнува и вдъхновява, носи в себе си важно послание за обединение и сътрудничество. Убеден съм, че съхраняването на паметта не е самоцел, а възпитание. Младите хора ще почерпят вдъхновение за своето бъдещо развитие от примера на проф. Добрев", коментира Бойко Костов, председател на ИДЕС и идеолог на филма за проф. Димитър Добрев, както и на книгата „Институтът на заклетите експерт-счетоводители и неговите председатели (1931-1948)".

Проф. д.н. Пенчо Пенчев сподели с аудиторията за своята работа по книгата и по филма за проф. Добрев, а изпълнителният продуцент на филма г-н Николай Марков посочи, че филмът показва проф. Добрев като една изключително влиятелна фигура в българските академични среди, разкривайки неговата трудолюбивост, преданост, значимост в развитието на икономиката в страната. Той отправи благодарности към режисьора Данаил Ахмаков и сценариста Кирил Орлов.

По време на тържеството бяха наградени средношколците, спечелили конкурса за най-добро есе на тема „Отпечатъкът на проф. Добрев в историята на счетоводството". Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), чийто председател е проф. д-р Даниела Фесчиян, организира този конкурс сред средношколците в Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) и Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) - двете училища, приемници на Търговската гимназия, в която професор Добрев е преподавал. Проф. Фесчиян  удостои с почетни грамоти класиралите се на първо място Биляна Георгиева, ученичка от 11 а клас на НТБГ, и Мари Михайлова, ученичка от 11 д клас на НФСГ. Лауреатите получиха и награди от ректора на УНСС и еднократна стипендия по 250 лева от ИДЕС.