Цветелина Пенкова с ключова конференция в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2024 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелина Пенкова с ключова конференция в Брюксел С решението за АЕЦ „Козлодуй“ управляващите жертват националния интерес заради геополитическо натегачество и финансови интереси

/КРОСС/ „Конференцията „Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България", която организирам в Европейския парламент в Брюксел, на 19 март, e логична стъпка за изработване на ясен план за индустриалното и енергийното развитие на България и ролята й в ЕС. Ще присъстват видни представители на българската енергетика и промишленост, представители от Европейската комисия, сред които еврокомисари, както и представители на големите европейски компании, браншовите асоциации, посолствата на европейски държави." Това каза пред БНР евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова.

Тя поясни, че целта е да бъде обсъден планът за реиндустриализация на Европа и посоката за развитие на промишлеността на континента. „ Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, трябва да се откроят силните страни, кадрите и наличните стратегически суровини във всяка една държава членка - само така можем да възродим Европейската икономика и промишленост, ако работим заедно", отбеляза Пенкова. Тя посочи: „Необходимо е да покажем изключителното стратегическо предимство, което България има в три направления: ядрения сектор, наличните критични суровини- шести сме по износ на цветни метали, имаме най-големия капацитет на енергийни мощности в региона."

Според евродепутата България има нужда от 4 нови реактора, които да доставят базовата мощност на страната: два, които да заменят постепенно сегашните два блока на АЕЦ „Козлодуй" и два, които да заменят постепенно въглищните централи. „Всички сме наясно, че в момента строителството на нови ядрени мощности ще е по-скъпо отколкото, ако бяхме направили това преди години. Логичен е по- глобалният въпрос към управляващите - защото закриха проекта „Белене" и продадоха, поне на хартия, цялото ни налично оборудване, вместо да работят по двата проекта паралелно? Когато такова оборудване е в огромно търсене в момента с предвидени над 20 ядрено-енергийни проекта на континента", коментира Цветелина Пенкова. Тя отбеляза взетото за рекордно кратко време решение от управляващите за най-голямата инвестиция в най-новата история на страната ни за изграждане на два нови блока на площадката на атомната централа. Евродепутатът е в недоумение, че прогнозите за довършване на двата реактора на АЕЦ „Белене" бяха за още 5 млрд. евро и сегашните управляващи казваха, че това прави централата нерентабилна, а сега строителството на новите два блока на АЕЦ „Козлодуй" се оценява до 14 млрд. долара и това, в този момент, за управляващите е рентабилно. Преобладаващите мнения на експертите обаче са, че стойността ще надхвърли 30 млрд. лева.

„Правителството, което взе това решение, трябва да обясни на обществото защо искат да строят по-скъпи ядрени мощности за по дълъг период от време и да кажат на българските граждани, че докато те влязат в експлоатация, ще трябва да внасяме ток. За пореден път, вместо да използваме това, което имаме и да намерим най-евтиния начин да реализираме успешен проект, те са готови да жертват националния интерес в полза на геополитическо натегачество и финансови интереси за сметка на българските граждани", възмути се Пенкова.

„В Европейския парламент правим всичко възможно да подпомогнем енергийни бедните домакинства и извеждането им от енергийна бедност с финансови компенсации и подобрения в жилищните сгради, които ще намалят сметките на домакинствата с близо 50%", коментира Пенкова. Евродепутатът припомни какво правят управляващите в България по същото това време: „Асен Василев изтегля близо 1 млрд. лв от Фонда за сигурност на електроенергийната система, който изплаща компенсациите на бизнеса и гражданите за високите цени на електроенергията. Тази седмица Комисията по енергетика в НС задължи Василев да върне тези средства във фонда. Но това решение не стигна до пленарна зала. Решението, което ще спре вдигането на цените на тока с близо 22% към днешна цена, изчезна."