Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите обсъдиха министър Богданов и Крис Бартън
Секция: ИКОНОМИКА
15 Март 2024 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите обсъдиха министър Богданов и Крис Бартън

/КРОСС/ Активизиране на търговските отношения и инвестициите между двете страни обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Крис Бартън, британски комисар по търговията за Европа на Негово Величество. Бартън ръководи екип към Министерството за международната търговия на Обединеното кралство, базиран в 34 държави. Той е на посещение в България, за да насърчи все по-близките британско-български икономически отношения и създаването на нови бизнес възможности. На срещата, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията участва и посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

На нея бяха отбелязани отличните търговско - икономически отношения между двете страни като бе изтъкнато, че съществува голям потенциал за развитие и възможности за инвестиции в приоритетни високотехнологични сектори с висока добавена стойност в сферата на иновациите, технологичния сектор, логистиката, производството, инфраструктурата и енергетиката.

Министър Богданов посочи, че Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните пет години търговията между двете държави е нараснала с 50 %, като е достигнала рекордни стойности.
Министърът на икономиката и индустрията увери, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията и осигуряването на прозрачни процеси за бизнеса.

Друг акцент в разговорите беше присъединяването на България към Еврозоната, Шенген и ОИСР. Министър Богданов изтъкна, че страната ни е покрила всички критерии за шенгенското пространство и че членството на България в Шенген е ключово и за чуждестранните инвеститори у нас. По неговите думи относно Еврозоната страната ни се доближава до това да покрие и последния критерий, свързан с инфлацията, като това се потвърждава и от данните на статистиката , които показват, че през февруари тя продължава да се забавя и достига 3,3% на годишна база, най-ниска от средата на 2021 г. насам.
„Работим активно и за създаване на благоприятни условия за инвеститорите, включително и изграждане на подготвени индустриални терени с готова инфраструктура за конкретни сектори", изтъкна Богданов и даде пример, че се работи по три нови зони - край София, Варна и Стара Загора. Той посочи и че е променен начинът, по който България се отнася към приоритетни инвестиционни проекти и вече се осигурява директно финансиране на тези проекти, особено в производства с висока добавена стойност, като това финансиране е съобразено с региона, в който се инвестира.

Икономическият министър изтъкна, че сред водещите приоритети на ведомството е осигуряването на нови пазари за българския бизнес. „Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност с партньори извън ЕС, предвид рецесията в някои от традиционните ни партньори в Съюза.

Богданов подчерта, че България е преобразувала икономиката си и вече не е аутсорсинг дестинация, а се превръща в една от най-добрите дестинации за производства и технологии с висока добавена стойност в Югоизточна Европа. По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като ИКТ, космическата индустрия, логистиката и изкуствения интелект, като даде пример с първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, базиран у нас - INSAIT.