Съболезнования от Предстоятеля на Руската Православна Църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит
Секция: Русия
15 Март 2024 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съболезнования от Предстоятеля на Руската Православна Църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит

/КРОСС/ До Светия Синод на Българската Православна Църква

Ваши Високопреосвещенства, възлюбени в Господа събратя-архипастири!

От името на Пълнотата на Руската Православна Църква Ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

С лично благочестие и вярност към Христовата Църква, с молитва и многогодишни ревностни трудове в духовното лозе на българското Православие починалият светител придобива за себе си наистина добро име и добра слава (Притчи 22:1).

За нас е скъпо, че значителна част от живота му е свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриват неговите богословски и музикални таланти. След избирането му на Патриаршеския престол покойният многократно посещава пределите на Руската Църква, чиито верни чеда са изпълнени с искрена любов и уважение към него. По време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г. той освети основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. С активното участие на Негово Светейшество нашите Църкви прославиха светителя Серафим (Соболев) Богучарски.

Паметно ще остане за мен доброто братско общение с Негово Светейшество Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си.

Милостивият Господ да упокои душата на Своя верен раб в селенията на праведните, където няма нито болест, нито скръб, нито въздишка, а вечен живот.

Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит!

С любов в Христа Иисуса,

+КИРИЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ