Цветомир Петров: Не виждам притеснения за сигурността на софиянци
Секция: ПОЛИТИКА
16 Март 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветомир Петров: Не виждам притеснения за сигурността на софиянци

/КРОСС/ Не виждам притеснения за сигурността на софиянци. Няма ескалация на напрежението. Това каза председателят на СОС Цветомир Петров в предаването „Още от деня" по БНТ.

Работи се активно със СДВР за създаване на цялостна Стратегия за сигурността на София и в тясно сътрудничество с районните кметове ще се наблегне на уязвимите точки.

Сигурността на столичани е един от основните приоритети, залегнали в програмата на Общинския съвет. В бюджета за столица е заложено поставяне на допълнително видеонаблюдение, обяви той.

„Вчера се разбра, че има 3800 камери, от които 400 над 10 месеца вече не работят. Кметът заяви, че вече е предприел стъпки за оправянето им. На горещите точки, където има проблемни ситуации, е добре да има патрулиращи полицаи. Те не трябва да бъдат тежко въоръжени", заяви Петров.  

„Общинска полиция" в момента изпълнява по-скоро охранителна функция на определени обекти, които са общинска собственост. „Със сигурност трябва да се направи реформа и „Общинска полиция" да се насочи да помага за сигурността на гражданите в определени точки", обясни председателят на СОС.

Бюджетът на столицата ще бъде разглеждан на 28 март.

Процедурите за отваряне на нови детски градини и ясли трябва да бъдат олекотени, за да може да се работи по един от приоритетите на управлението на столицата, заяви Цветомир Петров. „Нашата цел е да улесним процеса, да могат частни инвеститори, които строят сгради, да имат възможността да строят и детски градини. Надявам се в рамките на следващите две-три години в София да няма проблем с детските градини или той да е минимален", обясни той.

Протестът на служителите в „Столичен Метрополитен" е проблем между работодател и работници. „Това, което Столична община е поела ангажимент, е да бъдат включени 15% увеличение в икономическата рамка на транспорта. Новината от днес е, че заместник-кметът Илиян Павлов заедно с общински съветници от нашата група входираха икономическата рамка на транспорта. В края на разговорите с Министерство на финансите сме за готовността на държавата да поеме охраната в метрото, което ще освободи още около 18 милиона в бюджета на София", обясни Цветомир Петров.

БНТ, „Още от деня"