Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Примерът на патриарх Неофит ще остане със смирението, благостта и добротата му
Секция: Православие
16 Март 2024 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан:  Примерът на патриарх Неофит ще остане със смирението, благостта и добротата му

/КРОСС/ Българите загубиха своя духовен отец и баща и това се вижда от множеството събрани хора пред храм-паметника. Когато патриархът си отиде от този свят, това чувство на сиротност човек го усеща дълбоко вътрешно. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в предаването „Панорама" по БНТ.

Примерът на патриарх Неофит ще остане със смирението, благостта и добротата му и категоричността му, когато е необходимо.

Църквата е отделена от държавата, но границата е много тънка. „Лично аз съм притеснен, защото днес стана въпрос за Руската църква - тя е част от тялото Христово. Ще има представител на Московската патриаршия. Има една деликатна тънкост - че има възможност да присъства човек, по чийто статут не сме се произнесли - човекът, който представлява православната църква в Украйна. Той не е поканен от нас, но ще присъства и това може да смути определени хора, ако той вземе участие в опелото. В такива моменти съобразяваме църковния канон и трябва да бъдем максимално прецизни в тези отношения, защото те засягат божия народ в голяма степен", обясни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Темата за разкола в църквата не е забравена и затова той призова за разсъдливост. Църквата трябва да съумее да запази единението си, за което се е борил патриарх Неофит.

БНТ, „Панорама"