„Неутрална България“ поиска страната ни да излезе от НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Март 2024 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Неутрална България“ поиска страната ни да излезе от НАТО

/КРОСС/ На 18 март тази година съвсем официално изтича договорът на България с НАТО. В уставът на организацията се отбелязва че след изтичане на 20 години от влизането на Договора в сила, всяка от държава може да престане да бъде страна по него след като подаде едногодишно предизвестие и информира официално САЩ. България стана член на НАТО през 2004 година.

В тази връзка коалиция „Неутрална България" внесе в деловодството на парламента официално искане за излизане на страната ни от НАТО. Предложението е заведено в Народното събрание с входящ номер ПГ-49-423-00-8 от 15 март.

В своите мотиви вносителите отбелязват, че дейността на НАТО е в остро противоречие със собствения устав на организацията. В член 1 на този документ се казва, че целта на съюза на първо място е да уреди с мирни средства всеки международен спор в който се окажат въвлечени и да се въздържат от употреба на сила по какъвто й да е начин.

Експозето продължава с припомнянето на думите на първия генерален секретар на НАТО, барон Хастингс Лайънел Исмей, който формулира съвсем различни цели - „Русия извън (Eвропа), американците - вътре, а германците - на колене".

„Не само общоизвестен, но и документиран е фактът, че НАТО е военен и репресивен апарат на САЩ, не и на равнопоставени със САЩ държави-членове, но и финансиран не само от САЩ, но и от държавите, държани в подчинение", се казва още в мотивите и се припомня, че както присъединяването, така и напускането на организацията се администрира единствено и само от САЩ. „В наши дни членството на Република България в НАТО е не само вредно, но и все по-опасно", категорични са от „Неутрална България".

Като аргументи за това от коалицията дават включването на страната ни в инициативата „Триморие", в противоречащите на международното право опити на САЩ за едностранно овладяване на Черно море и за всестранното подпомагане на една страна, която участва във военен конфликт. „Всичко това превръща Република България в съучастник във военни конфликти, което не хармонира с българските национални интереси", са казва още в мотивите на вносителите. „Да се превръща България в мишена на военните противници на НАТО не е в българския национален интерес", убедени са от „Неутрална България".

Въз основа на техните аргументи те предлагат на народните представители да гласуват денонсиране на договора на България с НАТО, приет през 2004 година и официално да уведомят САЩ за това.

Коалиция „Неутрална България" е съюз между партия „Русофили за възраждане на Отечеството", Българската комунистическа партия, Комунистическа партия на България, Партия на българските комунисти, партия „Нова сила"


Източник: ППРВО